Vil gi bort Casa Kon-Tiki

Familien Heyerdahl ønsker å gi bort Casa Kon-Tiki ved Tucume i Peru.

Publisert 31.05.2008 kl 07:30 Oppdatert 01.06.2008 kl 12:05

Tips en venn på e-post:


Casa Kon-Tiki: Denne prangende haciendaen i Tucume skriker etter seriøse forpaktere som ønsker å utvikle stedet i Thor Heyerdahls ånd, røper Thor Heyerdahl jr., og ser ingen annen løsning enn å gi bort eiendommen til Tucume kommune. Foto: Kjeld-Willy Hansen

Etter at Thor Heyerdahl døde, har ikke familien i Norge maktet å administrere den praktfulle eiendommen på en tilfredsstillende måte og håpet er nå at noen vil overta.

Det er Thor Heyerdahl jr. som forteller dette til ØP. Samtidig ønsker han å komme med et tilsvar på det «angrepet» dagens forpakter av Casa Kon-Tiki ventilerte overfor familien Heyerdahl i en ØP-reportasje fra Tucume.

- Det er en kinkig sak dette, men det er altså slik at arbeidsforholdet med vedkommende opphørte da min far døde. Og dette er det blitt gjort grundig rede for i to brev, påpeker Heyerdahl jr.

- Vedkommende bor fremdeles på eiendommen og hevder han har mange års lønn til gode?

- Ja, men det medfører altså ikke riktighet. Jeg har full forståelse for at landsbyen er fattig og at det er vanskelig å finne arbeid i området, men arbeidsforholdet opphørte altså og Casa Kon-Tiki ble testamentert til Kon-Tiki-museet, sammen med eiendommen på Kanariøyene. Museet fant imidlertid ikke å kunne påta seg ansvaret for denne testamentariske gaven, påpeker han og fortsetter:

- Vi har også vært i kontakt med Strømmestiftelsen og det tidligere KUD (Det kongelige norske kirke- og undervisningsdepartement), men heller ikke der så man seg i stand til å overta ansvaret.

- Det er synd, for eiendommen er praktfull, plasseringen i Peru sentral, og stedet ville ha egnet seg godt for alt fra seminarvirksomhet, forskningsbaserte opphold, ferie, med mer.

- Ja, nettopp, dét var også vår tanke, men dessverre ser det altså ut til at dette ikke lar seg gjøre.

- Hvordan er situasjonen p.t.?

- Boet etter min far er ennå ikke oppgjort, seks år etter at han døde. Det er mye juss i bildet her, norsk juss, spansk juss, italiensk, fransk og peruansk juss, og før boet er endelig oppgjør, skjer ingenting med nevnte eiendom.

- Men det er full overensstemmelse blant oss fire etterkommere etter Thor Heyerdahl om at Casa Kon-Tiki bør foræres som gave til noen som kan forvalte den på en skikkelig måte. Forfallet er så smått begynt å gjøre seg gjeldende, og det vil være synd om denne arven bare skulle forvitre, mener han og regner med at det er mest nærliggende å tilby eiendommen som gave til Tucume kommune.

- Har du vært der selv i det siste?

- Nei, jeg har ikke vært i Tucume siden 1990, røper han.

Og for ordens skyld: Casa Kon-Tiki er en kjempeeiendom med flere bygninger som Thor Heyerdahl lot bygge da han startet utgravningene i Tucume i slutten av 1980-tallet.

Eiendommen ligger i landsbyen Tucume, et steinkast unna pyramidene og det arkeologiske utgravningsområdet, tre mil nord for storbyen Chiclayo på nordvestkysten av Peru. I sannhet en perle med potensial.

På forsiden nå


Terminalbygget er stengt

...

Bombegruppa undersøker mistenkelig funn

Sandefjord lufthavn Torp evakuert

Kom med kakebåt

...
Kystvaktskipet «Nornen» kom ens ærend til Stavern torsdag for å overrekke sitt bidrag til pepperkakebyen i Larvik sentrum.