Heyerdahl-skulptur i Aserbajdsjan

En ny skulptur av Thor Heyerdahl har sett dagens lys. Denne gangen i Aserbajdsjan.
Publisert 01.07.2008 kl. 06:33 Oppdatert 01.07.2008 kl. 07:41

Tips en venn på e-post:


Dagfinn EllefsenThor HeyerdahlColin Archer Foto: Erik Berge

Der eventyreren befant seg i begynnelsen av dette millenniet, som leder for arkeologiske utgravninger i Azov.

Thor Heyerdahls jakt på Odin er kanskje ikke det av eventyrerens prosjekter som har møtt mest jubel her hjemme. Kritikken var sant å si både massiv og nådeløs.

Men i Aserbajdsjan ser man med litt andre øyne på saken. Der ble man så beæret over Thor Heyerdahls tilstedeværelse, Odin-teorier og arkeologiske utgravninger at man nå har fått reist en skulptur av ham i Kisch, en landsby 30 mil vest for hovedstaden Baku.

- Jeg var involvert i norsk humanitært arbeid i Kisch i perioden 2000 til 2003. I regi av Normisjon ble det blant annet bygd en kirke i byen, og i den anledning inviterte man Thor Heyerdahl dit. Han var i landet i forbindelse med Odin-prosjektet og utgravningene i Azov, og nærværet hans var stor stas, minnes Tore Seierstad, opprinnelig fra Hedrum, men nå mer rektor ved Dannevig folkehøyskole.

- Daværende president var en stor beundrer av Heyerdahl og også landets historikere så med respekt og interesse på utgravningene. Også hos Udin-folket, som blant annet holder til i området rundt Kisch, har Heyerdahl en stor stjerne, forteller han.

- Her hjemme ble bråk når Heyerdahl relanserte Snorres Odin-påstander fra Heimskringla, har du selv lest Heyerdahls bok «Jakten på Odin»?

- Det har jeg, og selv om han hopper til noen raske konklusjoner, så er inntrykket mitt at her er det mer å grave i. Mange av landets egne historikere mener dessuten at teoriene hans har noe for seg, og det er også et ordtak blant Udin-folket som heter «Folket som drar mot nord, kommer aldri tilbake».

- Og dét kan sikte til et oppbrudd og en utvandring fra området i fjern fortid. Det er også et faktum at norske vikinger befant seg i denne delen av Kaukasus på 800-tallet, poengterer han og legger til at det var ildsjeler i landsbyen som tok initiativet til å få reist skulpturen av Thor Heyerdahl i Kisch.

Skulpturen ble avslørt under en større seremoni sist lørdag.

På forsiden nå


- Ødelegger for utbyggere

Høyres ordførerkandidat Bjarne Steen raser mot ordfører Rune Høiseth etter at bopliktsaken utsettes nok en gang.

Stumme etter skjebnemøte

Larvik HKs styremedlemmer holdt munnen lukket etter skjebnemøtet om klubbens eksistens.