16 hytter du kan bruke

Mange muligheter: Kartet viser utleie og dagsturhytter i vårt distrikt. Her er fike kystledhytter, 11 turistforeningshytter og en tilhærende Kjose IL.

Mange muligheter: Kartet viser utleie og dagsturhytter i vårt distrikt. Her er fike kystledhytter, 11 turistforeningshytter og en tilhærende Kjose IL.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Larviksdistriktet byr på en utrolig mangfoldig natur og det samme er mulighetene for å leie seg inn på hytter. Vi presenterer 16 hytter du kan bruke.

DEL

I regi av de forskjellige turistforeningene og Kystleden kan en få tak over hodet fra de ytterste skjærene til det høyfjellsaktige terrenget på Skrim.

En vis mann uttalte for en stund tilbake at det fineste ved larviksdistriktet, er omgivelsene. Han var egentlig ikke så opptatt av små, hippe kafeer der en kan få kaffe med melk i hundre forskjellige varianter eller et voldsomt utelivstilbud i sentrum. Han hadde flyttet hit fordi vårt område gir fantastiske muligheter for friluftsliv.


Her traff karen utvilsomt spikeren på hodet. Det er nok ikke så mange steder i Norge en kan bevege seg fra de ytterste blankskurte svabergene på Svenner og Rauer via eventyraktige skogsområder i larviksmarka og lardalskauane til et nærmest høyfjellsaktig terreng på Vindfjell og Skrim i løpet av en drøy time. Nettopp dette er en av distriktets fremste attraksjoner og fortjener å bli trukket fram nettopp nå i «Friluftslivets år».


Og vel er det viktig at vi kan bevege oss i et nesten urørt og variert terreng, men like viktig er det at det finnes muligheter for overnatting eller en kaffetår og vafler for dem som ikke ønsker å leve som Lars Monsen.

Også på dette området er larviksdistriktet velsignet med et vell av muligheter
Starter en på de ytterste nakne skjær, kan en leie seg inn på Kystled-hyttene Svenner, Stavernsodden, Malmøya og Rakke. Her har kystlag og Oslofjordens Friluftsråd gjort en fremragende jobb med å legge forholdene til rette for dem som vil oppleve skagerrakkysten på sitt beste. Og om ikke altfor lang tid vil distriktet få enda en Kystled-hytte. Entusiastiske sjeler er nemlig i gang med å ruste opp Tvistein fyr.


Tar en turen videre nordover, kommer en inn i larviksmarka, eller kjoseskauane. Her har Larvik og Omegns Turistforening dagsturhyttene Lauvesetra, Eikedalshytta og Padlehytta og Kjose IL Langevannstua. Tusener av mennesker besøker disse stedene, som ligger hendig til, hvert eneste år og de er svært viktige elementer i friluftslivets Larvik.

Men dagsturer er nå én sak. Viktig nok, men for de virkelige friluftsentusiastene er det som regel om å gjøre å kunne overnatte i terrenget og en kan vel si det sånn at jo høyere opp en kommer i larviks- og lardaldistriktet, jo større er mulighetene og Skrim er selve juvelen her.


Ta for eksempel Larvik og Omegns Turistforenings Ivarsbu ved Stølevann på Skrim. Denne perlen var finalekandidat i den nasjonale kåringen av folkets favoritthytte på UT.no i kategorien Norges beste barnehytte, og den som aldri har besøkt Ivarsbu, bør snarest kaste seg rundt.


På Skrim finner vi også Darrebu (Tønsberg og Omegns Turistforening) og Sørmyrseter (Kongsberg og Omegns Turistforening) i tillegg til at Presteseter (LOT) mellom Løvås og Grorud kommer inn i samme kategori.


Med andre ord, det skulle være muligheter nok i vårt distrikt for dem som ønsker seg tak over hodet et sted ute i det praktfulle terrenget. På kartet vi har laget i stand her, finner en hvor hyttene er plassert og hvilke muligheter de gir.


Det en imidlertid skal være klar over, er at det er en stor mengde mennesker som har gjort dette mulig gjennom omfattende dugnadsarbeid. Rett en takk til dem neste gang du benytter en av hyttene.