Gå til sidens hovedinnhold

17. mai-tale til kommunestyret

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gratulerer med dagen, mine venner!

17. mai er vår viktigste festdag – med en alvorlig bakgrunn!

Det er en dag hvor vi ser bakover, men det er god grunn til å se forover også, og filosofere over hva vi kan bruke den friheten vi feirer til glede for alle dem vi håper kommer etter oss!

Hvordan møter vi her i Larvik for eksempel klima- og miljøutfordringene?

Etter 4 år med en «grønn» samarbeidsplattform med Ap og Sp ble resultatet riktignok en revidert klima- og energiplan og noen bevilgninger til gang- og sykkelveier og ladestasjoner, men ikke vedtak eller gjennomførte tiltak som monner. Senere er ikke disse små tiltakene og bevilgningene videreført heller.

Resultater som monner vil det heller ikke bli så lenge vi satser på økonomisk vekst og økende overforbruk.

Du må jo forstå at ingen vil gå ned i materiell levestandard, får jeg høre. Jeg har selvfølgelig forstått for lenge siden at det ikke er så mange som vil det. Men det er der problemet – og løsningen – ligger!

Vi har «fått inn med morsmelka» at «veien til lykke her i livet» går gjennom økonomisk vekst og økende materielt overforbruk. Da er det rimeligvis vanskelig å bryte med denne vanetenkningen og heller finne andre mål, for eksempel livskvalitet, solidaritet og menneskelig utvikling.

Veldig mange snakker om konklusjonene til FNs Klimapanel og Naturpanel – men svært få er villige til å ta konsekvensene av disse anbefalingene.

Klima- og miljøutfordringene FN beskriver har overveldende vitenskapelig tilslutning, og er altså ikke noe jeg har «funnet på».

Jeg vet og respekterer selvfølgelig at andre mener noe annet enn jeg gjør!

Jeg betrakter alle kommunepolitikere i Larvik som mine venner, og har selvfølgelig ikke noe ønske om å «fornærme» noen av dere. På den annen side ser jeg det som en plikt «å advare gode venner» som tydeligvis er på villspor.

Jeg har lenge påpekt dette i «høflige former», uten særlig resultat. Derfor mener jeg det er nødvendig «å ta i bruk sterkere virkemidler» – håper det gjør at dere «våkner»!

På søndagsskolen lærte jeg et bibelsitat: Sørg ei for den dag i morgen! Hver dag har nok med sine plager.

Dette kan muligens være brukbar kortsiktig mentalhygiene, men helt ubrukelig som langsiktig strategi, eller beredskap, både når det gjelder pandemier og klima- og miljøutfordringene.

Vårt viktigste mål som politikere kan ikke være å bli gjenvalgt, men å bruke den tilliten og makten velgerne har gitt oss til å gå foran i møte med våre langsiktige utfordringer.

Dere synes sikkert jeg «maser» for mye om disse utfordringene, og «tar for mye plass» i møtene. Jeg føler ofte det er «meg mot røkla», men at jeg er valgt for å representere et syn som ikke på langt nær veier tilstrekkelig tungt i «røkla».

Så lenge

kortsiktig trumfer langsiktig

ideologi trumfer vitenskapelig kunnskap

materielt overforbruk trumfe hensynet til klima og miljø

økonomisk vekst trumfer bærekraft

markedsliberalisme trumfer bruk av skatter, avgifter og subsidier som insitamenter for å nå politiske mål

lokalt trumfer globalt

vår «lykke» trumfer levelige vilkår for dem som kommer etter oss

osv.

kommer vi ikke til å løse disse problemene. Det rammer først og fremst dem vi alle håper skal komme etter oss, som ikke er representert i kommunestyret eller har mulighet til å velge sine politiske representanter.

Når vi feirer nasjonaldagen tenker vi ofte bakover på mer enn 200 år med demokratiske, sosiale og økonomiske framskritt. Det er også en god anledning til å tenke framover, på hvordan vi skal bidra til at våre etterkommere også får gode og verdige liv, med vekt på livskvalitet.

Birgit Skarstein sa tidligere i dag: Norge er ikke ferdig enda. Det er vi som må gjøre landet enda bedre!

Jeg ønsker dere en strålende 17. mai-feiring! – og tenk over hvor mye vi har (og har hatt) å være glade for her i landet! Det har vi hatt i alle fall siden 2. verdenskrig – mesteparten av tiden på et langt lavere materielt forbruksnivå!

Kommentarer til denne saken