SEND DINE 17. MAI-BILDER TIL [email protected]. Gjerne fra mobilen! Se også: BILDESERIE: Bødkerfjellet 17. mai 2013 - BILDESERIE: 17. mai i Larvik-distriktet (Bilder fra leserne og ØPs journalister) - BILDESERIE: Russetoget 2013

– De er ledestjerner for bygdas kulturliv, sier konferansier og delt leder av 17. mai-komiteen, Jørn Østby.

Tjøllingprisen 2013 ble i dag tildelt det tradisjonsrike koret Tjølling Sangforening. Koret, som ble stiftet så langt tilbake som i 1895, var stolte over å få prisen.

- Det er fantastisk og veldig hyggelig at vi fikk prisen. Det kom helt uventa på meg, sier korets dirigent, Kirsti Torsvik Krüger.

Prisen, som hvert år deles ut av bygdas 17. mai-komité, tildeles personer og foreninger som har gjort en spesielt stor kulturell innsats for Tjølling.

Konferansier for årets 17. mai-feiring i Tjølling og delt leder av 17.-mai-komiteen, sa fra talerstolen at det var på overtid at sangforeningen i år fikk prisen, og at koret er ledestjerner for bygdas kulturliv.

- Det er veldig koselig å bli satt pris på av våre sambygdinger. Vi føler en sterk tilhørighet til Tjølling, og de aller fleste i koret kommer herfra eller har en tilknytning til bygda, sier Torsvik Krüger.

Taler på årets 17. mai-feiring i Tjølling var den kjente utenrikskorrespondenten for NRK, Dag Bredvei, som har sterke røtter i bygda. Han syntes det var stas å få æren av å tale på nasjonaldagen.

- Jeg er veldig stolt over å bli spurt, og særlig fordi min fortsatt oppegående mor på 87 år får være med her i dag, sier Bredvei, som forteller at han føler stor tilhørighet til bygda, ettersom halve slekta hans kommer fra Skisaker innerst i Viksfjord og han gikk flere år på skole der:

- Jeg føler føler en veldig takknemlighet over å ha vokst opp i Tjølling, og jeg er stolt over å komme herfra, sier Bredvei.

NRK-journalisten forteller at han ikke har feiret nasjonaldagen i hjembygda på fem-seks år, og at han trives med å være tilbake på gamle trakter.

- Det er veldig moro og hyggelig å være tilbake, det er spesielt å være her som jeg feiret 17. mai da jeg var liten og å igjen få se så mange vestfoldbunader og gamle kjente, sier Bredvei.

Bredvei hyllet Tjølling i talen sin, og sa at han alltid er stolt over å vise fram hjemstedet til gjester fra både nære og fjerne strøk. Han trakk også inn minner fra hans mange 17.-mai-feiringer i Afrika, og minnet publikum på å ta vare på de eldre og viktigheten av tradisjoner og den kristne kulturarven.

Hovedtaleren syntes også det var fortjent at Tjølling Sangforening vant åres Tjøllingpris.

- Det var veldig koselig at sangforeningen vant prisen. Jeg husker koret veldig godt fra da jeg var liten, og flere av familiemedlemmene mine har vært med der, sier Bredvei, og legger til:

- Jeg synes underholdingen til 4. klasse var veldig bra også. De sang godt, og det var morsomt at de hadde valgt å synge Thorbjørn Egner.