247 gravstøtter

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Se for deg at du står foran en kirkegård med 247 gravstøtter. Så mange døde av narkotika i 2017.

Den 31. august er det markeringer i hele landet for å minnes de som døde på grunn av narkotika i fjor. Nå kan vi ikke lenger sitte stille, det er på tide å gjøre noe!
I Vestfold har det dødd 44 personer på grunn av bruk av narkotika mellom 2014 og 2016. Tragediene rammer hele landet. Regjeringens plan for å redusere overdoser sier at lokale tiltak er det viktigste for å lykkes med strategien – det betyr at vi også må brette opp ermene her i Larvik kommune. Jeg mener det finnes tre ganske enkle tiltak som kan forebygge flere tragiske overdosedødsfall.

For det første kan vi hjelpe rusmisbrukere fra injeksjon med sprøyter over til røyking.

De mange dødsfallene skjer hovedsakelig fordi rusbrukere tar i bruk sprøyter i stedet for å røyke rusmiddelet – sprøyte er mye farligere enn røyking. For 20 år siden slet Nederland med svært mange dødelige overdoser, men etter en stor kampanje for å få brukere til å bytte fra sprøyte til røyking stupte overdosedødsfallene. Det samme skal vi nå greie i Norge gjennom Switch-kampanjen, og det må også vi i Larvik kommune være med på.

For det andre kan vi utvide bruken av motgifter, f.eks. nesespray, som kan redde liv i akutte overdosesituasjoner.

Når en overdose først har inntruffet og en person holder på å dø kan det hjelpe å bruke en spesiell type nesespray på pasienten. Jo fortere dette blir gitt pasienten, jo større er sjansen for å overleve. Derfor bør denne sprayen deles ut i de lokale rusmiljøene, slik at venner av overdose-offeret fort kan komme til unnsetning. Denne nesesprayen deles nå ut i 30 byer, og mye tyder på at færre på disse stedene dør av overdose. Bruken av slike motgifter må utvides, også i Larvik.

For det tredje må resten av samfunnet endre sitt syn på rusmisbrukere: de er ikke kriminelle, men lider av en sykdom.

Om dette blir samfunnets tankegang tror jeg vi kan gi rusmisbrukere et bedre behandlingstilbud. Derfor er jeg glad for at regjeringen nå skal avkriminalisere rusmidler, slik at behandlingen av rusmisbrukere blir flyttet fra politiet til helsesektoren. På den måten får flere den hjelpen de trenger, heller enn at vi lar politiet jage de mest sårbare i samfunnet vårt.

Vi må ta grep for å hindre fremtidige dødsfall – det skylder vi også de etterlatte av de som allerede har mistet livet på grunn av narkotika. Disse tre grepene vil være et godt sted å begynne her i Larvik, for å ta bedre vare på de svakeste i samfunnet vårt.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken