Gå til sidens hovedinnhold

Vilt og fint på leir

Artikkelen er over 2 år gammel

4H Vestfold er selvsagt med når 1000 ungdommer fra hele landet storkoser seg på landsleir i barne- og ungdomsorganisasjonen 4H denne uka! 

For mange 4H-ere er det å reise på leir utvilsomt høydepunktet i 4H-året, og landsleir er noe helt spesielt. I år er mer enn 1000 ungdommer og voksne samlet på Øksnevad videregående skole i Klepp kommune i Rogaland. Blant disse deltar 10 ungdommer fra Larvik-klubbene.

Bølgesurfing, volleyball og tur til Preikestolen

En av deltakerne på årets leir er Mina Schjerven (16 år) fra Firkløver 4H i Svarstad. Mandag, tirsdag og onsdag har det vært aktivitetsdag på leirprogrammet. Da reiser deltakerne på egenvalgte aktiviteter hvor de både kan oppleve og lære mye nytt. Mina har vært på bølgesurfing, volleyball og tur til Preikestolen.

– På bølgesurfinga ble vi først instruert og fikk på våtdrakter og sko, deretter gikk vi ned til stranda med hvert vårt surfebrett. Vi lærte først det grunnleggende med hvordan vi skulle ta en bølge og hvordan man skule ligge på brettet, så fikk vi prøve oss litt ute i vannet og deretter lærte vi hvordan vi skulle reise oss på brettet. Det var egentlig ganske slitsomt, men jeg klarte å ta noen bølger, så det var veldig gøy.

Mina var også på tur til Preikestolen guidet av en lokalkjent. Der var det mye turister, men hun klarte til slutt å få tatt noen bilder og synes det var en veldig fin tur. Aller best likte Mina aktiviteten volleyball:

– Vi hadde først masse oppvarming og leiker både med og uten ball. Så lærte vi de ulike slagene og serve. Så hadde vi turnering innad i kurset. Jeg koste meg veldig mye på volleyballen, og synes egentlig dette var den beste fagaktiviteten.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Livet på leir

Totalt reiste vi 54 deltakere fra Vestfold på landsleir i år. På leirområdet bor hvert fylke samlet på hvert sitt tun, og deltakerne benytter tiden til å bli kjent med 4h-ere fra hele landet.

– Det beste med å være på leir er å være med gode venner, så klart! Du har alltid venner på leir som du kan gå til, og du får alltid nye. Det beste er at alle er venner og at du kan prate med hvem som helst uten å tenke noe mer over det. På 4H-leir kan man være seg selv, og man slipper å «prøve så hardt»; for å være kul. Til vanlig henger jeg med folk fra hele Vestfold, men på leir får jeg muligheten til å treffe folk fra hele Norge. Jeg har også blitt kjent med en IFYE (International 4H Youth Exchange) fra Taiwan som heter Jun-Nan, forteller Ørjan Komma (18 år) fra Aktiv 4H i Kvelde.

– Mina skyter inn at det er skikkelig mye kule fagaktiviteter som du aldri hadde opplevd hvis du ikke var på 4H leir (for eksempel bølgesurfing, historievandring, Utstein Kloster og Egersund sjokoladefabrikk).

Fakta om 4H landsleir

■ Blir arrangert annet hvert år. Leiren går på rundgang i fylkene.

■ I år er mer enn 1000 ungdommer og voksne samlet på Øksnevad i Klepp kommune i Rogaland.

■ Dette er en teltleir, og vi har fått låne bygg og flotte områder på Øksnevad videregående skole til årets leir.

■ Voksne og ungdommer i komiteen har jobbet i to år med å lage til leir.

■ Slagordet for årets leir er «Vidle, fine og blaude».

■ Ungdommene får være med på alle slags aktiviteter, og vi sprer oss over hele Jæren, vi skal til Eigersund, Bryne, Sandnes, Stavanger – og Preikestolen i Forsand kommune.

■ 4H er en landsomfattende barne- og ungdomsorganisasjon med nesten 14.000 medlemmer fordelt på 600 klubber. Formålet vårt er å utvikle samfunnsengasjerte ungdommer med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. Mottoet vårt er «å lære ved å gjøre».

Hele fylket i sving

Det er 4H Rogaland, med sine 37 klubber, som er arrangør for årets landsleir. Landsleiren arrangeres annethvert år, og den går på rundgang mellom fylkene.  

– Vi har hatt folk fra alle kriker og kroker av Rogaland i sving for å lage leir, og vi er svært stolte av leiren vår og alle kjekke ungdommene som har vært her denne uka, sier leirsjef Asle Østbø. 

Kommentarer til denne saken