Gå til sidens hovedinnhold

622 nye koronasmittede registrert i Norge siste døgn

Det var ved midnatt natt til onsdag registrert 26.506 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 622 meldte tilfeller siste døgn.

Det er 60 flere enn det som ble registrert dagen før. Siden sist torsdag er det registrert 3.931 nye smittetilfeller i Norge, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Over 1,9 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene, siden det ikke framkommer når prøven er tatt – bare når den er registrert.

Les også

Venter på 73 testsvar etter sosialt arrangement i Larvik

Forsinkelse i datagrunnlaget

FHI skriver i sin ukerapport at den økende smitten i Norge har ført til forsinkelse i de innmeldte tallene til MSIS.

For forrige uke og uken før det mangler informasjon om smitteland og smittesituasjon for 59 prosent av smittetilfellene.

– De tilgjengelige datene indikerer at om lag 10 prosent ble smittet i utlandet. De fleste er personer som smittes i eget hjemland, primært Polen, og at mest vanlig antatt smittesituasjon er egen husstand, jobb/universitet og private arrangement, heter det i rapporten.

Folkehelseinstituttets modellering indikerer en økende smittespredning, med et reproduksjonstall i oktober på 1,4. Modellen viser imidlertid fortsatt at det var et langt høyere smittetrykk i mars-april enn det er nå. Da estimerte FHI at rundt ett av ti smittetilfeller ble oppdaget, mens i september og oktober ble rundt fire av ti tilfeller oppdaget.

Les også

Fortsatt høye smittetall nær Larvik

Flere sykehusinnleggelser

Siden sommeren har antall sykehusinnleggelser på grunn av koronasmitte økt. I forrige uke ble det registrerte 81 nye innleggelser ved sykehusene i landet. Det er en økning på 50 prosent fra uken før og det høyeste antallet på en uke siden starten av april.

Det var flest innleggelser i Helse sør-øst, men tallet har steget i alle regionale helseforetak de siste ukene.

Onsdag var det 95 innlagte koronapasienter ved norske sykehus. Det er ni færre enn dagen før. I alt 12 av pasientene får respiratorbehandling. Det er samme antall som tirsdag.

Personer født utenfor Norge er overrepresentert blant de med påvist smitte og koronarelaterte innleggelser.

Høyeste dødstall siden mai

Forrige uke ble det meldt om seks koronarelaterte dødsfall. Det er det høyeste antall dødsfall meldt på en uke siden siste uke i mai.

Til sammen er 285 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, ifølge foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

Vel halvparten, 53 prosent, av de døde er menn, og folk i 80-årene utgjør den største gruppen.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.