Gå til sidens hovedinnhold

64 personer ble skadet av dette i fjor: – Hvert år ser vi en økning i skadestatistikken ved årsskiftet

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er spesielt én ting som er årsaken til økningen i brann- og personskader på denne tiden av året, men enkle grep kan fungere som billig forsikring.

Fyrverkeri er tradisjon til nyttårsfeiringen. Det kan være både vakkert og morsomt, men kan også være årsaken til alvorlige skader. Det er viktig å ikke glemme at fyrverkeri er eksplosiver, og at selv små mengder kan gi livsvarige skader.

På nyttårsaften i fjor ble det registrert 9 øyeskader og 55 personskader i forbindelse med fyrverkeri.

Tallene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser en nedgang i antall skadde siden forbudet mot pinneraketter, som kom i 2008. Før det var antallet alvorlige øyeskader gjennomsnittlig 20 per år. De siste fem årene har i snitt 14 personer fått alvorlige øyeskader i forbindelse med fyrverkeri på nyttårsaften.

Tross nedgangen blir fremdeles mange skadd hvert år. 30 personer har fått øyeskader forårsaket av fyrverkeri de siste tre årene. Blant de skadde var det ingen som brukte beskyttelsesbriller.

– Det er betenkelig at mange fremdeles ikke bruker beskyttelsesbriller under oppskyting på nyttårsaften. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør ha på beskyttelsesbriller. Det er en billig forsikring, og skulle noe skje kan de redde synet til en som blir truffet i ansiktet. Også ved bruk av stjerneskudd bør man bruke beskyttelsesbriller, slik at barna ikke får gnister i øynene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Pass på barn og unge

Blant dem som blir skadet er menn overrepresentert.

– Det overrasker ikke, menn har en tendens til å ta styringen når det kommer til bruk av fyrverkeri. Så vet vi fra tidligere at mange personskader skjer idet folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand. Alkohol og fyrverkeri er en farlig cocktail, og hvert år ser vi en økning i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann- og personskader. Vi ville trolig fått langt færre fyrverkeriskader dersom folk visste hvor farlig fyrverkeri egentlig kan være, ikke minst dersom man er beruset og skal bruke fyrverkeri. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du være edru, sier Brandeggen.

Han minner om at voksne må holde barn og unge på en ansvarlig avstand under oppskytingen. Barn kan også finne farlige rester av fyrverkeri i etterkant av nyttårsfeiringen, så det er veldig viktig at alle rydder opp etter seg.

Tryg forsikrings råd for en tryggere nyttårsfeiring

 • Ha nok beskyttelsesbriller til alle og se til at alle bruker de.
 • Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.
 • Les bruksanvisningen nøye før bruk.
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.
 • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
 • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
 • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
 • Hold god avstand fra oppskytingen.
 • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
 • Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.
 • Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen kan skade seg på de i ettertid.

LES OGSÅ: Nye skatteregler: Her er endringene som kommer 1. januar

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.