Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot svindelforsøk i forbindelse med koronatesting: – Frekt

Nettpatruljen i Øst politidistrikt er ikke særlig imponerte etter at svindlere forsøkte å bruke pandemien som skalkeskjul.

For abonnenter
Landet Rundt

(Romerikes Blad): – Vi fikk vite om dette torsdag ettermiddag. Da svindelforsøket ble kjent for oss begynte vi å undersøke litt rundt på sosiale medier og fant ut at det var flere som hadde blitt forsøkt svindlet.

Det sier faglig leder for Øst politidistrikts nettpatrulje, Jostein Dammyr, etter de fredag ettermiddag gikk ut på Facebook og advarte mot svindlere som forsøker å utnytte koronasituasjonen grovt.

Slik foregikk svindelforsøket, ifølge politiet:

Svindleren: «God dag, ifølge systemet vårt har du sannsynligvis vært sammen med noen som har testet positivt for COVID-19. Det betyr at du må isolere deg i 7 dager umiddelbart og ta en COVID-19 test».

«Offeret: «OK? Kan du fortelle hvem denne personen er?»

Svindleren: «Jeg kan ikke fortelle deg det. Det er klassifisert informasjon»

Offeret: «Virkelig? Um ... så ...»

Svindleren: «Men du må testes innen 72 timer. Så kan jeg bare få postadressen din slik at vi kan sende deg et testsett?»

Offeret: «Ok (oppgir adressen)»

Svindleren: «Takk. Og jeg trenger bare et kortnummer så vi kan fullføre dette og sende testsettet til deg.»

Offeret: «Unnskyld meg – et kortnummer? Jeg trodde det var helt gratis?»

Svindleren: «Nei, det er det ikke. Det er en engangsavgift på 50 kroner, for testsett og testresultater. Kan du lese meg det lange kortnummeret når du er klar?»

Offeret: «Nei, dette er ikke sant.»

Svindleren: «Jeg er redd for det. Kan du gi meg kortnummeret, vær så snill – dette er veldig viktig og det er straffbart å ikke delta!»

Dialogen deles etter tillatelse fra Øst politidistrikt.

– Sårbar situasjon

Dammyr forteller at offeret ikke lot seg lure til å betale for koronatesten, men heller valgte å kontakte politiet. Han synes ikke noe om svindelforsøket og kaller forsøket for smålig.

– Det er bare synd å se at noen forsøker å utnytte en såpass sårbar situasjon. Vi valgte å gå ut med advarselen siden dette var et såpass frekt svindelforsøk.

Nå håper faglederen at yngre mennesker også kan dele advarselen med de eldre i samfunnet.

– Svindlerne kan virke veldig troverdige, og det er ikke alle som får med seg alt. Da er fint å få ut informasjonen til flest mulig.

Vil levere vaksine på døra

Dette er ikke første gangen at Øst politidistrikt opplever svindelforsøk der pandemien er blitt brukt som skalkeskjul. Ifølge Dammyr har det også vært flere personer som har tilbudt koronavaksine levert på døra.

– Det har vært en del tilfeller der de kriminelle vil komme inn i huset til folk, men svindelmetodene ligner veldig på hva vi har sett tidligere, også før pandemien.

– Har dere mottatt noen anmeldelser i forbindelse med disse svindelforsøkene?

– Ikke så vidt jeg vet om, men vi ønsker å være tidlige ute med advarslene. Jeg blir ikke overrasket om det dukker opp noen anmeldelser i løpet av helga.

Til slutt sier Dammyr at de har registrert flere av metodene som er brukt og vil kunne samkjøre dette med etterforskningen et slikt forhold blir anmeldt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.