I den første luken i vår «etiske adventskalender» er det pengebruken i jula som er tema. Hvor mye må jula egentlig koste for at vi skal ha det bra? Er det nødvendig å bruke så mye penger?

Tidligere i høst ble det lagt fram tall som viste at vi i snitt ville bruke opp mot 10.000 kroner på årets julehandel. I en studie som TNS Gallup gjorde for Nordea i høst viste det seg at de som hadde en inntekt under 400.000 kroner svarte at de planla å bruke 20 prosent mindre på julegaver i år enn i fjor, mens de som tjente over en million kroner planla å bruke fem prosent mer.

Til NTB sier Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan at julen er blitt en forbruksdrevet høytid, og at mange sliter med å innfri høye forventninger.

– Det gjør at klasseskillet blir mye tydeligere, noe som kan oppleves som vanskelig for mange, spesielt barna, sier hun til NTB.

Over 8.000 kroner på julegaver

I undersøkelsen svarer lavinntektsgruppene at vil bruke litt under 3.000 kroner på julegaver, mens de med høyest inntekt vil bruke over 8.300 kroner. Det er omtrent ingen forskjell på hvor mye penger kvinner og menn bruker på julegaver, men personer mellom 55–65 år bruker omtrent dobbelt så mye på gaver som de mellom 18 og 25.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Men hva er så det etiske dilemmaet knyttet til høyt forbruk?

Jo; Framtiden i våre hender påpeker at vi har et skyhøyt forbruk i forbindelse med jula, og mye av det vi kjøper er ting som det forurenser å produsere og som går lett i stykker. Ikke spesielt bærekraftig for miljøet, med andre ord.

Også i WWF-Norge er oppfordringen klar; vi bør sette pris på andre verdier enn de materielle:

– Det økende forbruket er en av de store utfordringene planeten vår står overfor, og nordmenn bruker i dag nesten tre planeter uten at vi blir nevneverdig lykkeligere av det. Vi synes det ville være bra dersom flere kunne unngå bruk og kast og i stedet satse på et mer bærekraftig forbruk. Det er viktig å sette pris på andre verdier enn de materielle – ikke minst i jula. Tross alt er det samvær med familie og venner, deilig mat og fine samtaler som skaper den ordentlige julefølelsen- og minnene, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge.

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: ?

3. desember: ?

4. desember: ?

5. desember: ?

6. desember: ?

7. desember: ?

8. desember: ?

9. desember: ?

10. desember: ?

11. desember: ?

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?