– I perioden frem til lille julaften er det mange som bruker buss. Fra julaften og frem til 1. nyttårsdag er det færre som reiser med buss, men dette samsvarer nok godt med den generelle reiseaktiviteten. Mange har fri fra jobb og det er skolefri, sier markedsdirektør i Vestviken Kollektivtrafikk, Trond Myhre.

Selv om mange foretrekker å holde seg hjemme i julen er det også mange som reiser på besøk til venner og familie og som har et transportbehov. Så er spørsmålet da om kollektivtilbudet er godt nok i Vestfold i julen til at man faktisk kan reise på en miljøvennlig måte.

– I utgangspunktet er tilbudet tilpasset behovet. Tilbudet er best der det bor flest folk, og totalt sett ser vi at reiseaktiviteten er svært lav på helligdager, sier Myhre.

Du finner VKTs juleruter her.

Også bussrutene til Nor-way bussekspress er noe ulikt rutene de har til vanlig. Du finner deres rutetilbud her.

Jobber for å få bussene mer miljøvennlige

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

– Hva gjør dere for at det å benytte kollektivtilbudet i Vestfold skal være mest mulig miljøvennlig?

Det at folk velger buss i stedet for bil er i seg selv bra for miljøet. I tillegg jobber vi med mer miljøvennlig drivstoff. Bybussene i Larvik er hybridbusser. Fra 1. juli 2016 får vi en rekke busser som går på biogass. Denne utviklingen vil fortsette i årene som kommer, sier Myhre.

Les også: Bussene over på biogass

Ta toget om du kan

25.350 ekstra togseter i forbindelse med jul og nyttår er noe NSB kan skilte med i år. De fleste av disse plassene er lagt til Bergensbanen, men NSB mener de har et tilfredsstillende tilbud også til befolkningen i Vestfold i julen.

– Vestfoldbanen har som de øvrige strekningene flere passasjerer i forbindelse med jul og nyttår, og vi ser at det er mange som reiser lokalt i Vestfold og Grenland i romjulen, sier Pål Hansen, markedsansvarlig ved Vestfoldbanen.

Og kan du ta toget så er det en miljøvennlig måte å ta seg fram på.

– Sammenliknet med øvrig kollektivtilbud er tog selvfølgelig den mest miljøvennlige tilbudet, understreker Hansen.

Dersom du lurer på hvor miljøvennlig din reise er og hvor stor forskjell det er i mengde klimagassutslipp om du velger bil, buss eller tog, så kan du legge inn din reise i NSBs miljøkalkulator.

Dersom det blir snø i jula og strøbilene ikke er ute så kan kanskje den gode gamle sparken tas i bruk om man ønsker å komme seg fram på en miljøvennlig måte. Det kan også være både sunt og godt å få beveget seg litt i jula, så bruk beina. Det er det aller mest miljøvennlige. 

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: Bruk nettet - spar penger!

7. desember: ?

8. desember: ?

9. desember: ?

10. desember: ?

11. desember: ?

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?