Boden til Bente Eide er full av både klær og mat, som hun har sortert og lagt klart til de mange vestfoldingene som trenger ekstra hjelp når det kniper som verst. Regionslederen i den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Vestfold» jobber året rundt med å samle inn det folk ønsker å gi.

Hun rykker ut når en alenemor ikke har en krone til sønnens bursdagsselskap eller noen har mistet alt i en brann uten forsikring. Men nå før jul er det ekstra hektisk.

Som i fjor, gikk de ut tidligere i høst og ba folk melde fra om de trenger ekstra hjelp til jul, i form av gaver og mat.

For et år siden hjalp de 60 familier og enslige, men da var de 14 frivillige slitne da juleroen senket seg. I år måtte de sette strek da over 100 hadde søkt om hjelp, for å sikre at alle som var lovet, skulle få noe.

– Det er slett ikke alle som har en god jul. Det er ingen selvfølge, sier Eide.

Antall fattige barn øker

Antall barn som lever i fattigdom i Norge, fortsetter å øke. Nye tall viser at det er 84.300 fattige barn. Det betyr at nærmere hver tiende elev i på landets skoler tilhører fattige familier. Det er en oppgang på nær 8 prosent fra året før. Barn med innvandrerbakgrunn er i stadig større grad overrepresentert i lavinntektsgruppen.

– Det har vært en klar økning og en sterkere vekst enn vi har sett tidligere, sier Jon Epland i Statistisk sentralbyrå (SSB) til NRK. 

I følge tall fra SSB i år, er Vestfold blant de fem fylkene i landet med høyest andel fattige barn.

– Bare i Tønsberg er det over tusen familier som lever under den offisielle fattigdomsgrensen, har informasjonssjef Jan Petter Bergan i Tønsberg kommune uttalt til avisa tidligere denne måneden.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Mangler fortsatt mye

Eide har jobbet for «Hjelp oss å hjelpe Vestfold», som i dag har 16 avdelinger landet over, og frivillige de aller fleste deler av Vestfold, i tre år. Hun ønsket å være med da hun så hvordan organisasjonen jobber. De når hun til de som kanskje sliter mest, men kvier seg for å spørre om hjelp. De prioriterer dem i virkelig krise i alle aldere, fra nyfødt og opp til 80 år. Og Eide ble overrasket over hvor mange det dreier seg om i velstående Norge, og hvor lite mange faktisk har.

– I fjor rykket vi ut til en mann vi ble tipset om, som kun hadde hundemat å spise til jul. Vi klarte å skaffe ham julemat og et par gaver. Vi møter svært mange tøffe skjebner i denne jobben, og det blir noen snufs i bilen etterpå, forteller hun, og understreker at de har fullstendig taushetsplikt.

Regionslederen håper folk vil være med å bidra nå før jul. Organisasjonen er non-profit, så de tar ikke i mot penger, men gjerne matposer med julemat, eller gavekort på matbutikker, og julegaver både til barn og voksne.

Man kan henvende seg til personen i ditt nærområde på organisasjonens Facebook-side.

I mangel på lager, tar de frivillige i mot i sine egne hjem.

– Vi skulle gjerne hatt et eget lager, men enn så lenge sørger vi for å ta i mot, sortere og kjøre ut fra egne hjem, sier Eide.

To dager før den opprinnelige fristen går ut, er boden til Eide full. Men de mangler fortsatt veldig mye for å kunne hjelpe alle som har bedt om det. 

– Vi gjør alt vi kan for å hjelpe alle, men er helt avhengige av dem som gir. Vi går med en klump i magen når vi ikke har nok. Mange lurer på om vi vil klare å hjelpe dem med mat til, men vi kan ikke svare dem ennå, sier hun.

Disse samler også inn gaver i Vestfold:

Larvik:

Også i år ønsker Larvik Røde Kors og hjelpe til med dette, og oppfordrer deg til å støtte prosjektet med en gave eller to. Vårt fokus er barn og unge under 18 år.

Gavene trenger ikke pakkes inn, da det er mye enklere å plukke ut gaver til hvert enkelt barn i forhold til ønsker/interesser. (Ved levering på Farris bad kan det være pakket inn.)

Det er mottak av gaver i perioden 1.12 - 13.12. De har flere leveringspunkter. Se den fullstendige oversikten på deres Facebook-side.

Tjøme:

Det nærmer seg jul, og frivilligsentralen er blitt kontaktet av frivillige som gjerne vil bidra til at innvandrerbarna som nå er bosatt i Tjøme kommune får oppleve gleden og spenningen med julegaver.

Vil du være med å kjøpe julegaver til 22 barn i alderen 0 til 16 år?

Da kan du sette inn et ønsket beløp på kontonr: 2480 06 56032 og merke de med «Julegavefond - innvandrere» eller levere en julegave til et barn på frivilligsentralen.

Horten:

Storgt. 37 tar i mot julegaver. Disse går til Jul for alle, mental helse og Blå kors.

Tønsberg:

Quality hotel og Quality Hotel Klubben tar i mot gaver fram til 15. desember.
Gavene skal være nye, og blir registrert, sjekket og pakket på hotellet. De som leverer gavene trenger ikke pakke dem inn, men gavene bør merkes med alder og kjønn.
Lokalt samarbeider Choice-kjeden med Incestsenteret, Frelsesarmeen, Krisesenteret, Barnas stasjon, Vestfoldklinikken og Kirkens Bymisjon.

Cafe Opus har satt opp et juletre der man kan legge gaver som Frelsesarmeen kan gi videre til barn som trenger det.

LES OGSÅ: I år vil Øyvind ha dobbelt så mange pakker som fjor

LES OGSÅ: Kaféansatte samler inn julegaver til Frelsesarmeen

Sandefjord:

Innsamlingsaksjonen «Ensomt juletre» på Clarion Collection Hotel Atlantic tar i mot gaver til barn og voksne i nærområdet. Gavene blir delt ut til dem som ikke har så mye å rutte med i høytiden.

LES OGSÅ: Ifjor ble det samlet inn nesten 2.500 gaver her

Alle som vil bidra med en gave, må pakke den inn og merke den godt. Skrive kjønn og alder til den gaven er ment for. Velger du å gi bort klær, kan det også være lurt å oppgi størrelsen.

Gaven må leveres hotellet før 16. desember, slik at det blir tid til å videreformidle gavene i rimelig god tid før julaften.

Holmestrand:

Holmestrand Fjordhotell tar i mot gaver til «Hjelp oss å hjelpe Vestfold».

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: Bruk nettet - spar penger!

7. desember: Slukker du juletørsten med god samvittighet?

8. desember: Så lenge må du ha plastjuletreet for at det skal være miljøvennlig

9. desember: Å gasse seg i delikatesser med god samvittighet

10. desember: Slik reiser du mest miljøvennlig i jula

11. desember: Stadig flere trenger hjelp for å kunne feire jul

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?