Nordmenn er generelt veldig begeistret for julelys, men galskapen har avtatt. Mens vi i fjor importerte 850 tonn julebelysning, ser vi ut til å ende på under 700 tonn i 2015, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Om det er økonomiske nedgangstider som gjør at vi nå reduserer bruken av julelys, er uvisst. Vi ser uansett en markant nedgang i salget av juletrelys, sier administrerende direktør Stig Ervik i Elretur.

– Miljøvennlig

Nordmenn elsker julelys i alle former, og de siste årene har vi sett en kraftig økning av importen – fra 350 tonn i 2011 til 850 tonn i 2015. Nedgangen i år kommer derfor overrraskende.

– Antakelig er dette bare bra for miljøet. Mye av juletrebelysningen har en tendens til å gå i restavfallet når jula pakkes ned, og det er slett ikke bra, mener Ervik.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

 

Innlevering

Han minner forbrukerne om at gamle og ødelagte julelys skal leveres inn i butikker som selger slike varer eller tas med til et kommunalt mottak. På den måten sørger man for at miljøgiftene i lyspærene blir forsvarlig tatt hånd om.

– Nordmenn er de siste årene blitt flinkere til å passe på at juletrebelysning ikke går i søpla. De fleste vet at pærene inneholder miljøskadelige stoffer som ikke skal komme på avveie i naturen. Det er et godt råd å ta med de gamle juletrelysene til butikken når man kjøper nye, påpeker Stig Ervik.

Kartet under viser hvor de importerte juletrelysene kom fra i 2014. De landene som har den mørkeste fargen eksporterte flest kilo juletrelys til Norge. Du kan klikke på landene og få mer informasjon om mengden.

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: Bruk nettet - spar penger!

7. desember: Slukker du juletørsten med god samvittighet?

8. desember: Så lenge må du ha plastjuletreet for at det skal være miljøvennlig

9. desember: Å gasse seg i delikatesser med god samvittighet

10. desember: Slik reiser du mest miljøvennlig i jula

11. desember: Stadig flere trenger hjelp for å kunne feire jul

12. desember: Vi bruker færre julelys

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?