Nordmenn er generelt veldig begeistret for julelys, men galskapen har avtatt. Mens vi i fjor importerte 850 tonn julebelysning, ser vi ut til å ende på under 700 tonn i 2015, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Om det er økonomiske nedgangstider som gjør at vi nå reduserer bruken av julelys, er uvisst. Vi ser uansett en markant nedgang i salget av juletrelys, sier administrerende direktør Stig Ervik i Elretur.
– Miljøvennlig
Nordmenn elsker julelys i alle former, og de siste årene har vi sett en kraftig økning av importen – fra 350 tonn i 2011 til 850 tonn i 2015. Nedgangen i år kommer derfor overrraskende.
– Antakelig er dette bare bra for miljøet. Mye av juletrebelysningen har en tendens til å gå i restavfallet når jula pakkes ned, og det er slett ikke bra, mener Ervik.
Innlevering
Han minner forbrukerne om at gamle og ødelagte julelys skal leveres inn i butikker som selger slike varer eller tas med til et kommunalt mottak. På den måten sørger man for at miljøgiftene i lyspærene blir forsvarlig tatt hånd om.
– Nordmenn er de siste årene blitt flinkere til å passe på at juletrebelysning ikke går i søpla. De fleste vet at pærene inneholder miljøskadelige stoffer som ikke skal komme på avveie i naturen. Det er et godt råd å ta med de gamle juletrelysene til butikken når man kjøper nye, påpeker Stig Ervik.
Kartet under viser hvor de importerte juletrelysene kom fra i 2014. De landene som har den mørkeste fargen eksporterte flest kilo juletrelys til Norge. Du kan klikke på landene og få mer informasjon om mengden.