– Klementinen er lett å rense og lett å spise, og en frisk variant «smågodt», sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Klementiner er den femte mest populære frukten i Norge, og den importeres hovedsakelig fra Spania, der det er sesong på senhøsten. Størstedelen av omsetningen skjer derfor i denne perioden. Og det er observert at vi kjøper mer sitrusfrukter så snart det kommer snø - kanskje fordi vi forbinder disse leskende, friske fruktene med skitur, sier Byermoen.
Og det er nettopp fra Spania vi importerer mest av det vi tenker på som spesielt julesnacks. Slår vi sammen antall kilo import av varene appelsiner, mandariner/klementiner, dadler, mandler, valnøtter og hasselnøtter med skall, så er det altså Spania som troner på toppen.
I fjor importerte vi intet mindre enn 48.222.077 kilo av disse varene fra Spania. Av disse var omtrent halvparten mandariner/klementiner, og det resterende var appelsiner. På andreplass på lista over land vi importerer mandariner/klementiner fra er Israel med 1.632.879 kilo.
Populære nøtter
Mange av julens tradisjonsretter inkluderer nøtter og mandler - kransekake og marsipan lages av mandler, waldorfsalat og fruktsalat pyntes ofte med nøtter.
Byermoen sier at vi spiser stadig mer nøtter her i landet, og mener at det trolig er fordi vi har blitt mer oppmerksomme på de viktige fettsyrene som nøttene kan by på.
– Hvorfor er det slik at vi helst vil ha nøtter med skall i jula, mens vi foretrekker de uten skall resten av året?
– Det er i dag en anbefaling å spise en neve nøtter hver dag og da er det praktisk at de er ferdig og spiseklare. I julehøytiden har vi bedre tid og ønsker å ta vare på tradisjonene, som for eksempel å spise filipine. Det er hasselnøtter og valnøtter som er de typiske julenøttene med skall, sier Byermoen.
Spis naturell
– Generelt er både frukt og nøtter sunt og godt. Nøtter er svært energirike, og som med alle andre matvarer er det lurt å tenke litt på mengden. Det anbefales ofte å spise nøttene naturelle fremfor saltede. Kombinasjonen av frukt og nøtter er et godt valg som et mellommåltid eller som kveldskos, sier Byermoen.
Og så var det disse dadlene da. Det er også noe som har vært en eksotisk frukt for oss nordmenn lenge og som det har vært tradisjon å sette fram som julekos.
– Daddel spises både fersk og tørket, men det meste som selges i Norge er tørket. På grunn av høyt sukkerinnhold vil daddel ofte være klebrig. Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India der den ble dyrket for over 8000 år siden. I dag dyrkes det mest dadler i Nord-Afrika og i Midtøsten, sier Byermoen.
Importstatistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at vi importerte 840.289 kilo dadler i fjor. Mye av dette kom fra Iran, med Israel på andreplass og USA på tredjeplass.
Økologiske varer
Det finnes også økologiske varianter av både klementiner, nøtter og dadler. Men man må kanskje lete litt for å få øye på merkingen. Alternativt kan man selvsagt spørre i butikken man handler om hvor varene kommer fra og hvordan de er dyrket.
Matmerk.no opplyser at Coop skal ha tilgang på både klementiner, rosiner, hasselnøtter og dadler, men at utvalget varierer fra butikk til butikk.
Økologiske mandler er enklest å få tak i på livsstilbutikker.