– Julestjerna er fortsatt den mest populære, forteller André Amundsen, produksjonsgartner og innehaver av Planteland Ringdal.

I gartneriet på Ringdal i Larvik, dyrker han fram 4.000 julestjerner hvert år, i tillegg til andre juleblomster.

De mest populære plantene blant folk, i tillegg til julestjerna, er svibler, juleglede, amaryllis, juleroser og asalea kan gartneren fortelle.

Juleblomster får du kjøpt nær sagt hvor som helst om dagen, men det er ikke nødvendigvis de samme plantene du får over alt:

– De fleste hagesentre og gartneri har enten egenproduserte eller norskproduserte juleplanter. Hos de fleste dagligvareforretninger er det gjerne importplanter, hovedsakelig fra Danmark og Holland, sier Amundsen.

Importplanter betyr lang transport, økt forurensing, men det kan også gi dårligere kvalitet på plantene.

– Et par dager transport, i et mørkt avlukke hvor det ofte også er kondens, det gir utslag i kvaliteten, sier gartneren, som håper at forbrukerne kan slå et slag for kortreiste, norskproduserte juleblomster.

Julestjerne-produksjonen på Ringdal, og også de andre hagesentrene som Amundsen kjenner til, foregår uten sprøytemidler. Tidligere ble plantene behandlet med kjemiske veksthemmere for å bremse vekst, men det har vist seg at de får samme effekt ved å senke temperaturen i gartneriet på natten.

– Med den lave utetemperaturen det er her i Norge, holder det å senke varmen. Det er ikke noe behov for kjøling, som det kan være i land lengre sør, noe som gjerne er kostbart og energikrevende. Vi slipper også unna en del utøy på plantene, som må sprøytes andre steder, påpeker Amundsen.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Ta vare på plantene - også etter sesongen

Men du er klar over at du ikke nødvendigvis må kaste juleblomstene med en gang jula er over? Det er penger å spare på å stelle pent med dem, også etter jul.

– Langt flere burde ta vare på juleblomstene, og få glede av dem også etter julesesongen, mener Amundsen .

Julerosene kan med fordel plantes ute til våren, den er flerårig, og vil gi deg en blomstrende hage tidlig på våren.

– Den blomstrer gjerne så tidlig som februar eller mars, selv om det fortsatt er snø ute. Det er en hardfør plante, men den bør ikke plantes ute før tidligst april, forklarer Amundsen.

På hagesenteret på Ringdal har han en av fjorårets asaleaer stående, den har vokst seg snaue meteren høy og er full av knopper og blomster, og klar for nok en jul.

– De vokser seg store og fine bare de får stell, sier han.

Også julestjerna kan få et liv etter jula, fjerner du de øverste lagene kan den fint fortsette å stå i vinduskarmen som en vanlig grønnplante.

Veldig mange har store blomsteroppsatser til jul i huset. Og det er ikke til å stikke under en stol at en del av disse går rett i søpla når jula er over. Men det er ikke nødvendig.

– Det er bare å ta ut de plantene du liker best, og plante de i nye krukker. Kurven kan du gjerne ta vare på, og bruke til å sette opp en egen sammensetning neste år. Du kan også levere den tilbake til hagesentrene, som så kan bruke de igjen. Vi har mange kunder som leverer tilbake både kurver og fat til oss. Da blir det gjenbruk, til fordel for miljøet, påpeker André.

Plastplanter - gode til sitt bruk, men kanskje ikke så miljøvennlige?

– Hva med plastplanter? De kan man jo bruke igjen år etter år?

– Plastplanter er et godt alternativ for allergikere som ikke kan ha planter innendørs, og for de som ikke er så glad i å stelle planter. Du får også mange fine kunstige juleblomster i silke. Men så veldig miljøvennlig er det ikke, det er en veldig energikrevende produksjon, sier gartneren.

– Vil du tenke på miljøet, så er organiske planter fra et lokalt gartneri det beste. Da støtter du lokale arbeidsplasser samtidig, det er en vinn-vinn situasjon.