– Før i tiden hadde nok julerengjøringen en litt annen betydning enn den har i dag – nå holder vi det jevnt rent året rundt ved hjelp av mikrofiber, mopping og støvsuging. Men selv om de moderne rengjøringsproduktene gjør jobben med å holde huset rent lettere for oss, ønsker de aller fleste av oss å gå litt ekstra grundig til verks før jul. Det skal  jo skinne litt ekstra når julen ringes inn, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no i en pressemelding.

La vinterkulda gjøre jobben

I vask som alt annet, det enkle er ofte det beste. Man kommer langt uten all verdens vaskemidler og maskiner. Ikke krever det mye jobb heller, noe som kan være positivt i julestria.

– Jeg er stor tilhenger av å legge ting ut til lufting. En skal ikke undervurdere effekten tørr snø har på et støvete gulvteppe. Selv lar jeg alltid alt løst, altså puter, tepper, gardiner og så videre, lufte seg ute en kald vinterdag, tipser Owren.

Når man kommer så langt som til gulvvasken anbefaler hun å unngå den tradisjonelle såpen, men heller se hva slags rengjøringsmidler gulvprodusenten anbefaler.

– Tradisjonell grønnsåpe legger igjen et fettlag som tiltrekker seg støv, hvilket sannsynligvis ikke er effekten du leter etter. Bruker man et rengjøringsmiddel som er tilpasset gulvtypen, vil man både bevare gulvet pent lengre og kunne forlenge vedlikeholdsintervallene, råder hun.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Miljøvennlig vask

I tillegg til å passe på gulvene under husvasken, kan man også passe på miljøet. Framtiden i våre hender skriver i en artikkel at det mest miljøvennlige av alt, er ikke å bruke vaskemidler i det hele tatt, men heller bruke mikrofiber.

Mikrofiber løser opp fett – akkurat som såpe. Med mikrofiberkluter kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler i mange tilfeller. Mikrofiberkluter får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Du må bare være obs på at noen mikrofiberkluter kan inneholde sølv, som kan være miljøskadelig. Velg heller sølvfrie alternativer.

Du kan også se etter svanemerket og NAAF-merket som stiller strenge helse- og miljøkrav til rengjøringsmidler, og er blant de mest miljøvennlige på markedet.

Ser du i tillegg etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund vet du at de oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier, er garantert parfymefrie, og oppfyller en rekke helsekrav.

Unngå spesialmidler

Framtiden i våre hender anbefaler å unngå bruk av spesialvaskemidler som metallpuss, stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel og teppespray. Slike vaskemidler inneholder generelt mer og flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler. I tillegg skal man unngå klor i vask. Det er ikke dokumentert skadelig i seg selv, men det dannes mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når du vasker med klor.

Har du problemer med kalkavleiring kan det være fint å lage egne vaskemidler med eddik eller sitronsyre.

Lag dine egne vaskemidler

  • Eddik kan brukes til å rengjøre mange overflater. Les om rengjøring med eddik hos ABC Nyheter (Ekstern lenke)
  • Bakepulver kan brukes til bl.a. stekeovnsrens. Fukt innsiden på stekeovnen, påfør bakepulver, sett ovnen på 50 grader og la det stå noen timer, gjerne over natten, før du tørker av med en fuktig klut.

Vasketips

1. Rydd først – alltid!
Har du gjort en grundig jobb med ryddingen før du vasker, går alt annet så mye fortere! 

2. Luft det som luftes kan.
Tar du med med puter, pledd og gardiner ut for risting og lufting, vil de straks bli mye friskere. Er du heldig å ha tørr snø, kan teppene gjerne ligge litt ute for naturlig rensing.

3. Fjern støv tørt
Det aller meste av smusset i hjemmet er tørt, og det fjernes best uten å vætes. Støvsug i alle kriker og kroker av møblene, og tørk støv av alt annet med en mikrofiberklut. Støvkluter i mikrofiber er statiske, og tiltrekker seg støvet på en helt annen måte enn en våt fille.

4. Rengjør i skuffer og skap først
Skal du være grundig i rengjøringen, vask også der skitten ikke nødvendigvis synes. Gjør denne jobben før du tar resten av rommet, så unngår du støv og smuler på et nyvasket gulv.

5. Husk peisen
Julen er tiden for peiskos, og det blir mye hyggeligere når asken er fjernet og glasset er rent. Spesialmidler beregnet for rengjøring av peis og ovn er langt mer effektive på fastbrent sot enn hva gamle kjerringråd er.

6. Ta gulvet i to omganger
Gulvet bør alltid rengjøres i to omganger: først tørrmopping eller støvsuging for å fjerne alt løst, deretter en fuktig klut for å ta skitten som sitter fast. Bruk en type rengjøringsmiddel som er tilpasset gulvet ditt, og pass alltid på ikke å bruke for mye vann.

7. Bruk forlengerskaft til de store flatene
Tak og vegger kan gjerne tørmoppes for å fjerne støv. Bruker du forlengerskaft også til gulvvasken, sparer du kroppen. Skrubbing på alle fire er aldri noen god idé for rygg og knær.

8. Rent vann rengjør vinduer
Du trenger ikke full vindusvask med nal, kjemikalier og vaskebøtte for å få vinduene til å skinne. En fuktig glassklut i mikrofiberklut er overraskende effektiv på glass, speil og vinduer, og vil ikke gi deg skjolder. Tørk eventuelt av med en tørr mikrofiberklut etterpå.

Kilde: ifi.no