Julianne Olsen hos Runes hundeforservice advarer mot å gi hunden eller katten restene fra juleribba eller pinnekjøttet.

– Det lukter jo veldig godt, så hunden eller katten har veldig lyst på det, men det er altfor fett for dyret, og det kan faktisk være direkte farlig å servere denne typen mat til dyr, sier hun.

Blir dårlig

Den fete julematen passer svært dårlig i hunde- og kattemager.

– Det er ikke hyggelig å våkne opp første juledag og oppdage at kjæledyret ditt har hatt løs mage utover hele stua. Hvert eneste år får veterinærene besøk av hunde- og katteeiere som fått i seg julemat. Dyr bør ikke få menneskemat i det hele tatt, sier Olsen.

Hun anbefaler, i stedet for å gi hunen noe ekstra godt å spise til jul, å sørge for at den har det godt på andre måter.

– Det beste du kan gjøre for hunden eller katten din er å få den i aktivitet. Et aktivt kjæledyr er et lykkelig kjæledyr. Gir du katten din en leke, vil kanskje jultrepynten få henge i fred også. Dette er noe man bør tenke på hele året, forresten, ikke bare i juletida, sier hun.

 

Vil du likevel gi kjæledyret noe ekstra godt i matfatet, er det viktig at du gir det mat som er beregnet på dyr.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

– Det er masse å velge i. Alt fra pizza spesiallaget for dyr til øl med kylling- eller biffsmak.  Ellers har man jo de tradisjonelle strupene fra gris, lam og okse. Tyggepinner er også fint, og det gjør godt for dyrets tenner også.

Mange synes det er fint å sørge for at småfuglene har det godt i den kalde årstiden også.

– Frøblandinger til fugl er mettende, men inneholder også mye fett, som er viktig for at fuglene bygger opp fettlaget når det nå begynner å bli kaldt, sier Julianne Olsen.

Klipp klørne

En annen ting som gjør hunden gald er å få klørne stusset, selv om ikke alle setter pris på det i det det blir gjort.

– Stusser man ikke klørne kan hunden lett få feil beinstilling, som kan gå ut over hofter og albuer. Det kan også være svært smertefullt å gå rundt med for lange klør. Det blir som om å gå med inngrodde tånegler for oss mennesker, og det er jo ikke særlig behagelig, sier Olsen.