Camilla ser fram til julefeiringen med familien i Sandefjord. Hun er den eneste som ikke spiser kjøtt, men koser seg like mye med god mat. Mens resten av gjengen spiser både ribbe, medisterkaker og julepølser, fyller hun tallerken med nøttestek og vegister-kaker – det vegetariske svaret på medisterkaker.

– Jeg har aldri vært spesielt glad i ribbe, julepølser eller annen julemat, så det er ikke noe stort savn etter dette. Maten jeg lager kan være forskjellige ting, men jeg lager alltid noe jeg synes er kjempegodt. Det er det jeg fokuserer på, at det jeg spiser skal være noe jeg skal kose meg skikkelig med.

I januar har hun vært vegetarianer i to år, og hun angrer ikke et sekund på valget hun har tatt.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

 

Mer enn bare salat

Mange forbinder vegetarianere med salat, og er kanskje ikke klar over hvilke andre alternativer som finnes. Med en god dose nysgjerrighet og interesse har Camilla kokkelert fram de mest smakfulle måltider.

– Man kan lage mange gode retter, som gjør det veldig enkelt. Det spørs litt om man er interessert i å lage mat eller ikke. Da er det lettere å omstille seg. Det har vært en kjempepositiv omvending å spise vegetarmat. Jeg har lært å lage mat på en ny måte, og spiser mye sunnere nå enn før, forteller hun.

Den blide 25-åringen hadde mange gode grunner til å bli vegetarianer, men det var særlig to ting som veide tungt da hun tok avgjørelsen.

– For det første var det av etiske hensyn. Jeg synes kjøttproduksjonen i dag er lite etisk og dyrevennlig. Fokuset er veldig lite på etikk, og veldig mye på penger. Det synes jeg er veldig trist. I forhold til produksjon og hva dyrene mates med for at de skal vokse, er det veldig uetisk. Det er også veldig lite miljøvennlig å spise dyr. Det er de to største grunnene for valget mitt.

Klassisk nøttestek (vegan)

En av de virkelig klassiske «festrettene», som enkelte ville plassert ved siden av vegetarianer i ordboken.

Denne varianten er ganske nøytral på smak og kan med fordel spisses til litt med andre krydder etter eget ønske.

200 gr. nøtter, hakket

100 gr. brødsmuler

1 løk, hakket

2 hvitløksfedd, hakket

1 ss. olje 2 ss. soyamel

1 ts. krydderblanding

1 ts. grønnsaksbuljong

1 1/2 dl. kokende vann salt og pepper

Slik gjør du: Stek løk og hvitløk i olje til de blir myke. Hell blandingen over i en bolle. Bland inn resten av ingrediensene. Smør en stekeform og hell i blandingen. Dekk over med folie og stek ved 180 grader i en time.

KILDE: Norsk Vegetarforening / www.veg-veg.no

 

Godt for helsa

Hennes første julaften som vegetarianer husker hun som en utelukkende positiv opplevelse. Familien var veldig støttende og respekterte valget hennes om å avstå fra den tradisjonelle julematen. Det fine med vegetarisk julemat er likevel at den uten problemer kan kombineres med det tradisjonelle tilbehøret, som surkål, poteter og brun saus.

– Første julaften koste jeg meg veldig med maten. Jeg spiste Toscana-biff, som er et ferdig produkt for vegetarianere, med fløtesoppstuing og kokte asparges til. Det var skikkelig innertier! I år skal jeg prøve meg på de klassiske rettene for å lage litt mer mat fra bunnen. Det synes jeg er gøy, å lage litt mer ordentlig mat, sier Camilla.

Selv om hun er frelst på vegetarmat, har hun ikke behov for å påtvinge andre hennes livsstil og synspunkter. Hun er heller opptatt av å oppmuntre folk til å være mer bevisste på hva man putter i seg.

«Vegister- kaker»

Denne farsen henter smak fra tradisjonelle julekrydder som også brukes i medisterkaker av kjøtt. Av Vilje Bech, forfatter av Den norske vegankokeboken.

150g soyamince eller soyachunks

0,5dl soya- eller havrefløte

1ts salt og 1ts pepper

1ts malt ingefær

1ts muskatnøtt

1ts buljong (uten mye salt), alternativt kan du bruke løkpulver

ca 2,5dl havregryn

Kok soyamince/chunks i rikelig med vann. Hell av vannet og skyll dem i kaldt vann til de er lunkne. Bruker du soyachunks må disse kjøres i kjøkkenmaskin til det ikke er flere hele igjen. Bland fløte og krydder i en bakebolle og tilsett mincen. Bland godt. Tilsett deretter havregrynet som røres godt inn i blandingen. Sett bollen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i minst 15min, slik at havren får sugd til seg mest mulig fuktighet og smak. Konsistensen skal være fast. Er du usikker på om kakene vil henge sammen under steking er det ingenting i veien for å lage en liten prøvekake før du eventuelt tilsetter mer havre.

Kakene stekes i en blanding av margarin og olje på medium varme til de får en fin stekeskorpe på begge sider. Kan godt fryses ned til senere bruk.

Server med godt, tradisjonsrikt tilbehør som for eksempel rødkål, kokte poteter og brun saus.

Kilde: Norsk vegetarforening/ www.veg-veg.no

– Mange sluker reklame fra kjøttprodusentene som om det er fra læreboka på skolen, men man må huske at det er fra bedrifter som tjener penger på det.

Hun mener det finnes mange dårlige argumenter.

– Noen har ordentlige argumenter for hvorfor de vil spise som før, mens andre bruker bacon som et argument. Da blir det mer useriøst. Man vil alltid møte motstand, og som vegetarianer vil jeg på ingen måte påtvinge andre mitt livssyn, men jeg vil gjerne opplyse om hvor bra det er for både miljø og helse å kutte ned på kjøtt og spise litt mer alternativt. Jeg elsker å knuse forestillingene om at salat er det eneste på tallerken, sier Camilla lurt og ler.