Flere av miljøorganisasjonene påpeker at forbruket vårt er alt for høyt, og at vi ikke sjelden bruker penger på unødvendige ting som forurenser og lett går i stykker. Men det er hyggelig med en gave eller to under juletreet, er det ikke?
I vår andre luke i kalenderen gir vi deg noen tips til gaver som slett ikke koster flesk, men som kan være veldig hyggelig å få likevel!
Framtiden i våre hender kommer med et enkelt tips for å spare både penger og miljøet:
– Gi bort opplevelser og tjenester i stedet for ting. Gi av din egen tid i stedet for å gi bort en gjenstand. Ofte blir det satt mer pris på også, sier rådgiver Håkon Lindahl.
Mange gir til veldedighet
De veldedige organisasjonene har også nettbutikker der man kan kjøpe «etisk korrekte» gaver.
– SOS-barnebyers inntekter i desember ligger på omtrent det dobbelte av andre måneder i året, og er forventet å bli rundt 80 millioner i 2015. En stor andel av dette er fadderinntekter fra våre 130 800 fadderskap. Til sammenligning var inntektene 43 millioner i desember 2005, opplyser Synne Rønning i SOS-Barnebyer.
Også i Plan Norge er november og desember måneder som skiller seg ut på inntektssiden.
– I fjor fikk vi inn 1,7 millioner kroner i november og desember fra salg av alternative gaver, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.
Det utgjorde 40 prosent av organisasjonens gaveomsetning i fjor.
– Vi opplever stor giverglede gjennom hele året, men akkurat rundt jul opplever vi ekstra omtanke og giverglede. Det har gjerne sammenheng med at i julen er en tid da vi viser litt ekstra nestekjærlighet og omtanke, sier Øie.
Den samme trenden opplever også Redd Barna som i fjor hadde 25 prosent av sine totale årsinntekter i november og desember.
– Er det personer som kjøper gaver hos dere som gjør det bare fordi de må gi noe og ikke klarer å finne på noe annet?
– Jeg er ganske sikker på at alle penger som gis til veldedig formål gis med oppriktig ønske om å hjelpe andre, slår David Brændeland, medierådgiver i Redd Barna fast.
Mer tid til andre
Som julekvelden på kjerringa, er det et gammelt ordtak som heter.
Det skal bety noe slik som at noe vi vet kommer, likevel kommer ubeleilig fordi det er så mye mer som burde gjøres.
Men hva med å la «burde gjort» forbli i den kategorien og heller være et medmenneske.
– Jula er en stressende tid for mange, mye skal gjøres og tradisjoner skal holdes. Da tror jeg vi mennesker har godt av å gå en ekstra runde. Kanskje å gi til noe som er større enn oss selv, gir en type ro som man også trenger når det er jul, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.
En omvendt julekalender benyttes av flere og flere. Denne går ut på å gi gaver istedenfor å få i førjulstiden. Det gir en god følelse av å ha gjort noe nyttig. En gave som gis gir ofte en bedre følelse enn en gave som mottas.
SOS-barnebyer har en kalender digitalt på nettet for barn fra 6 til 12 år. Denne fungerer slik at klassene kan benytte kalenderen i undervisningen. Hver skoledag i desember kan elevene gå inn på dagens kalenderluke, der tas de med på en reise i bilder og film for å besøke barn i ulike deler av verden.
Elevene ved Gokstad skole deltok i SOS-barnebyers «omvendte julekalender» i 2014. De har også valgt å følge kalenderen i år.
– Erfaringen fra i fjor er at dette var et flott prosjekt. SOS-barnebyers kalender gir en bra setting hvor voksne formidler andres hverdag på en god måte. Det som er så fint er at skolene og klassene selv velger hvor mye jobb som legges i kalenderen. Det er ikke noe som er for lite, sier Bjørg Alm, rektor ved Gokstad skole .
Alm forteller at skolen er faddere til en av SOS-barnebyene. Denne ligger i Malawi og pengene som samles inn ved skolen går direkte til nettopp denne byen.
– Ungene har ikke savnet kjærligheter eller godteri i kalenderen. Det er kjempebra. Engasjementet har vært voldsomt og vi er veldig fornøyd, sier hun.
Les mer om elevene ved Sande skoles omvendte julekalender her. Også ved Tjodalyng skole i Larvik har kalenderen en slik vri i år.