Det er ikke få som ønsker eksklusive smykker og den slags som julegaver. Men hvor sikre kan vi være på at smykkene er «etiske»? Hvor kommer de fra, og hvordan har de blitt lagd?

Hvordan kan man forsikre seg om at smykker i for eksempel gull og diamanter ikke kommer fra områder der arbeiderne ikke har verdige forhold?

– Temaet du tar opp er noe bransjen tar meget alvorlig, sier Ole-R Kjendlie Felumb, gullsmed i Larvik.

– Jeg tror den beste måten forbruker kan forsikre seg om at smykkene er laget under verdige forhold er å kjøpe smykkene i seriøse gullsmedforretninger i Norge. De fleste norske gullsmeder er medlem av Norges Gullsmedforbund, som igjen forplikter seg til å forholde seg til internasjonale regler og avtaler. Kjøper man smykkene i utlandet, eller uekte motesmykker finnes ikke denne kontrollen, hverken om etikk eller innholdet i smykkene i form av hva slags metaller det er, sier Felumb.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

I 2014 ble det omsatt gull- og sølvvarer i Norge til en verdi av litt over tre milliarder kroner. Til sammenligning var omsetningen på klær i butikk i Norge på tett opp mot 32 milliarder kroner.

Garanterer at det ikke er konflikt-diamanter

Mange har nok hørt om «bloddiamanter» fra konfliktområder i Afrika, men gullsmed Felumb mener det i dag ikke er noen grunn til å være redd for at det er det man kjøper om man besøker en gullsmed i Norge.

– Det er ikke noe som heter «bloddiamanter» lenger fordi konfliktene i Angola og Sierra Leone er over, men Kimberley-prosessen fortsetter, nå med fokus på menneskerettigheter og arbeidsforhold, sier han.

Kimberley-prosessen er et samarbeid som omfatter 81 land i verden der man altså vektlegger at diamanter blir utvunnet på en «etisk riktig» måte.

– Alle som importerer diamanter til Norge er underlagt Kimberly-prosessen, der alle ledd, fra rådiamantene til ferdig slipt diamant isatt et smykke garanterer at diamantene ikke kommer fra konfliktområder, sier Felumb.

Ikke alle smykker har sertifikater, men man bør sørge for at når man kjøper smykker med en viss størrelse på diamantene så bør det følge med et diamantsertifikat, der det i tillegg til informasjon om Kimberly-prosessen skal stå hvilken kvalitet diamanten har.

– Gull er miljøvennlig

Jesusbarnet fikk nok trolig ikke gull i gave ved fødselen, men det er likevel mange som venter å finne et gullsmykke under juletreet julaften. Da kan det være fint å vite at det trolig er en ganske miljøvennlig gave.

– Smykker laget av ekte metaller er etter min mening, veldig miljøvennlig, da dette er gjenstander som ikke er offer for vår tids bruk og kast mentalitet, sier gullsmed Felumb.

Han påpeker at de fleste smykker av slike edle metaller kan repareres hvis det går i stykker, i motsetning til uekte motesmykker som ofte må kastes.

– Og når man ikke ønsker det lenger blir det gjenbrukt i form av omsmelting, sier han.

– Produkter som er produsert i Norge er basert på resirkulert gull.  Det er også stor andel av resirkulering i andre land. Mye av dette gullet er brukt i elektronikkbransjen.

Hva med røkelse og myrra?

Og så var det røkelsen og myrraen da. Mange forbinder røkelsen, spesielt kongerøkelse, med jul. Dette får man kjøpt på en rekke apoteker. Man får også kjøpt det på ulike nettbutikker. Det finnes også oppskrifter på hvordan man kan lage sin egen røkelse.

Man kan blande krydder som for eksempel kardemomme, nellik, tørket ingefær, kanel, vanilje, mandarinskall og stjerneanis, så har man en blanding som lukter jul dersom man har det i en røkelsesbrenner.

Myrra er derimot ikke like enkelt å få tak i, men også der kan internettet være en hjelp. Myrra har blitt brukt som et legemiddel, som røkelse og til balsamering av døde. Myrra skal være nevnt både i Bibelen og Koranen, men bortsett fra at noen sikkert vil mene det er en eksklusiv gave, så er det ikke sikkert at det er så mange som ønsker seg myrra i julegave. Samme hvor «etisk» den måtte være.