Lager du sju kakesalg for å imponere perifere venner på Facebook, for at mamma skal føle at hun har gitt deg en vellykket oppdragelse eller for at barna skal se at «alt er på stell»?

Julestria kan inneholde så mangt. Helt sikkert er det at oppgavene er flere – og det på toppen av en allerede fullstappet hverdag.

Julestress for barndommens jul

Hvordan blir barna påvirket av at foreldrene og omgivelsene kaver rundt, maser om innkjøp, pengebruk, mat, pynt og klær?

Mange foreldre mener trolig at de ordner ting til jul for at barna skal få en fin høytid. Spørsmålet er i hvilken grad barna bryr seg om det er vasket tak og vegger, om det er det rette tilbehøret til julemiddagen?

– Barn blir påvirket av voksnes stress (og humør), også til jul. Barn er nok mindre opptatt av om huset er vasket og ryddet enn at en faktisk er sammen med familien på en hyggelig måte, sier Margrethe Aulie kommunikasjonsrådgiver i Rådet for psykisk helse.

Hun mener likevel at stress kan være noe positivt – det fører til at vi får gjort ting – vi får ting unna.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

 

– Men når stress oppleves som noe du ikke mestrer, eller fører til negative tanker som påvirker selvbildet, er det ikke bra. I den forbindelse kan julestress være med på å skape en dårlig opplevelse både for deg selv og familien, sier Aulie.

Tanken som teller

En annen betydelig faktor for om selve julaften blir vellykket eller ikke er innholdet i gavene til barna. Får de dét de forventer, og hvor mye bør gavene egentlig koste? De aller minste synes gavepapiret i seg selv er det morsomste, mens jentungen på 10 som ser venninner med nye iPhoner har kanskje et håp om at nettopp dette ligger under juletreet til henne.

 

– Ofte er det foreldrene som tror at barna forventer dyre gaver. Men spør du barna selv, er det mer det enkle og det nære de setter pris på. Dette kommer også an på barnets alder – yngre barn har ingen formening eller forventning om gavenes kostnadsmessige verdi. Mye handler også om hva slags forventninger som skapes i forkant. Her kan foreldre være med å påvirke, med tanke på hvordan de formidler egne ønsker og forventninger, sier Aulie.

Til de voksne er det ofte forventet at det skal ligge en tanke bak gaven. Flaue gaver er kanskje de verste. Et par sokker til en onkel som elsker skrapelodd er bom.

Hjemmelagede gaver er «sikker skuring» for de fleste. Da har vedkommende som står som avsender på merkelappen brukt tid på gaven som gis bort. I disse dager er det kanskje den mest verdifulle gaven man kan gi.

Men så var det denne tiden da, den knappeste ressursen før jul.

– Gi bort opplevelser og tjenester i stedet for ting. Gi av din egen tid i stedet for å gi bort en gjenstand. Ofte blir det satt mer pris på også, sier rådgiver Håkon Lindahl.

LES OGSÅ: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

Gratis gavekort på tid

Dersom du har litt tid å avse til dine medmennesker har vi laget et gavekort her som du kan printe ut og skrive på.

Bare høyreklikk på bildet og skriv ut! Fyll inn mottaker og avsender, og selvsagt hva du kunne tenke deg å bruke tid på sammen med mottakeren.

Det kan være alt fra barnepass til snømåking eller en søndagstur? Kanskje bare en kopp kaffe med naboen? Bruk fantasien og gi av din tid!

Fornuftig bruk av tid – hvem stresser vi for?

Kan hende det er greit å vaske litt mindre og kjøpe goro hos bakeren for å kunne ta seg tid til å besøke bestemor en ekstra gang før jul. Trolig trenger hun hjelp med både ideer til julegaver og selve julegavehandelen.

– Det er lurt å stoppe opp og tenke seg om. Hvem gjør jeg dette for? Kan dette være nødvendig? Er det virkelig viktig å ha «alt på stell»? Kan jeg få en fin jul selv ved å gjøre noen færre forberedelser, foreslår kommunikasjonsrådgiveren i Rådet for psykisk helse. 

Lag din egen jul – ikke sammenligne deg med «alle andre».

Fem råd mot julestress fra Rådet for psykisk helse

1. Lag en liten huskeliste - prioriter det aller viktigste.

2. Ta barna med på juleforberedelsene - bestem dere for i fellesskap hva slags jul dere vil ha.

3. Sett grenser for deg selv- bestem på forhånd hva du vil delta på.

4. Tenk på hvor mye/lite penger du vil bruke, og hva du vil bruke pengene på.

5. Legg bort mobiltelefonen/nettbrettet. Snakk mer sammen!  

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: ?

5. desember: ?

6. desember: ?

7. desember: ?

8. desember: ?

9. desember: ?

10. desember: ?

11. desember: ?

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?