Ikke helt overraskende mener pressesjefen i Posten at man bør skrive og sende vanlige julekort, framfor å sende julehilsen på e-post.

– I alle fall synes jeg det er morsommere å få noe i postkassa enn en e-post, sms eller melding på Facebook. Det får jeg jo hele året. Døgnet rundt. Jeg gleder meg til desember og til å lese julekort fra hele landet, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.

Eckhoffs oppfordring er dermed klar:

– Skriv julekort! Du kan velge kort av resirkulert papir og hvor salget går til en god sak. Unicef-kortene er jo populære. Vår erfaring er at julekorttradisjonen i Norge fortsatt holder seg godt. Det er nok fordi det oppleves som mer personlig og verdifullt for både avsender og mottaker, sier han.

Flere millioner pakker

Posten skiller ikke i sin statistikk mellom julekort og regninger, og det er derfor ikke helt enkelt å få tall på hvor mange julekort og julebrev som sendes her til lands.

– Et grovt estimat er at vi distribuerer rundt 15 millioner julekort og brev. Når det gjelder pakker, sendes det meste fra butikk til kunde. Vi regner med betydelig vekst fra desember i fjor, og vi snakker flere millioner pakker. Totalt distribuerer vi 40 millioner pakker i løpet av året, sier Eckhoff.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Ikke gjenbruk adresselistene

Gjenbruk er generelt bra, men gjenbruk av adresselistene når juleposten skal sendes er ikke nødvendigvis så smart.

– Mer enn ti prosent av all posten i Norge er feiladressert. Andelen øker i jula på grunn av årlig gjenbruk av gamle adresselister. Det er lurt å sjekke, for mange kommuner har innført gateadresser den siste tiden. Feil adresse kan forsinke julekortene dine; i verste fall finner vi ikke mottaker, sier Eckhoff.

Her kan du søke deg fram til riktig adresse for mottakere i Norge.

Pakk inn pakkene miljøvennlig selv

Posten transporterer pakker og brev over store avstander. Da er det på sin plass å sjekke hva som gjøres for at juleposten skal komme fram på en mest mulig miljøvennlig måte. Ekchoff ramser opp en rekke tiltak:

– De siste årene har vi byttet ut store deler av vår fossile bilpark med elkjøretøy – både biler, mopeder og vogner. Vi har begynt å bruke fornybar diesel på lastebilene våre, og i løpet av 2016 skal 1000 av våre lastebiler i Norden benytte drivstoff som ikke slipper ut ny CO2 til atmosfæren. Våre pakker fra butikk til kunde (den såkalte Servicepakken) er klimanøytral i henhold til Forbrukerombudets krav. Det innebærer blant annet godkjent klimaregnskap for hele verdikjeden for pakken, og at vi kompenserer med kjøp av klimakvoter for utslipp vi ikke klarer å redusere selv.

– Er emballasjen dere tilbyr miljøvennlig?

– De fleste pakkene som sendes er pakket i annen emballasje enn den fra Posten. Emballasjen til Norgespakken er satt ut på anbud, og der er det satt et krav om miljømerking. Det har vi dessverre ikke i dag, sier pressesjefen.

Det er dermed opp til avsenderen å gjøre pakken mest mulig miljøvennlig, og også her har pressesjefen noen gode råd:

– Bruk nok emballasje! Det er viktig at du pakker godt og bruker nok teip, hvis ikke kan innholdet falle ut eller bli ødelagt og det er dyrt og unødvendig. Så kan du heller be mottakeren om å kildesortere emballasjen.

Andre alternativer

Selv om Posten er den største aktøren på brev- og pakkedistribusjon i Norge, så finnes det også andre muligheter for å få sendt juleposten. Flere busselskaper tilbyr å ta med seg pakker på sine ruter, så sant mottakeren henter på bussens holdeplasser, og selvsagt så sant det er plass i bussen til pakkene.

Også budfirmaer kan kontaktes om man ønsker direkte leveranse av juleposten.

Frister for sending av julepost:

Skal du sende julepakker og julebrev med Posten til noen i Norge er det 16. desember som er anbefalt frist for at man skal være sikker på at posten kommer fram til julaftan.

Den samme fristen, 16. desember, gjelder også for sendinger til Sverige, Danmark, Finland og Island.

Til andre land i Europa er fristen 14. desember

USA og Canada: 12. desember

Andre land i verden: 5. desember 

 

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: ?

7. desember: ?

8. desember: ?

9. desember: ?

10. desember: ?

11. desember: ?

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?