Det handler om å ha en god plan og kanskje til og med et budsjett når du skal handle julegaver. Men for å sette opp budjettet må du bestemme deg for hvor mange kroner du ønsker å bruke og kanskje gå for løsning B, dersom det viser seg at plan A ble litt for dyr.

 

– Det økende forbruket er en av de store utfordringene planeten vår står overfor, og nordmenn bruker i dag nesten tre planeter uten at vi blir nevneverdig lykkeligere av det, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge i vår julekalender 1. desember.

Hun sier også at det ville være bra dersom flere kunne unngå bruk og kast og i stedet satse på et mer bærekraftig forbruk.

– Det er viktig å sette pris på andre verdier enn de materielle – ikke minst i jula. Tross alt er det samvær med familie og venner, deilig mat og fine samtaler som skaper den ordentlige julefølelsen- og minnene, sier hun.

LES MER: 1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

Kan spare mye på nett

Er du fremdeles ikke overbevist om å kutte ut gavehandlingen i år, så kan kanskje netthandel være en god idé.

Næringslivsorganisasjonen Virke mener seks av ti personer vil komme til å handle julegaver på nett i år. Man kan spare penger og unnslippe stresset i butikkene.

Flere eksperter på personlig økonomi påpeker også at det kan være en fordel å betale med kredittkort for varer man kjøper på nett, men at man da selvsagt må være påpasselig å ha penger liggende slik at man kan betale for varene når kredittkortregningen kommer. Hvis ikke så kan gavene bli unødvendig dyre.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Posten har lansert noen tips for en enkel julehandel på nett:

  • Sjekk om nettbutikker tilbyr innpakking av gavene og mulighet for å sende gaven direkte til den du skal gi gavene til. (Dette sparer du tid og penger på! Mer miljøvennlig er det også.)
  • Sjekk nettbutikkens returfrist før du kjøper slik at fristen ikke går ut før julaften. Sjekk også returvilkårene i nettbutikken. (Det kan bli dyrt om man har kjøpt noe man ikke kan bruke for deretter å kjøpe nytt!)
     
  • Sjekk nettbutikkens frist for å handle, for å være sikker på at pakken kommer fram til jul. Handler du i utenlandske nettbutikker er det ekstra viktig å sjekke leveringstiden til Norge.
     
  • Er du sent ute og fristen allerede har gått ut, så finnes det nettbutikker som har tilbud om ekspressleveranser. (Dette kan være kostbart, så det er nok en fordel å være kjapt ute.)

FLERE TIPS OM NETTHANDEL: Unngå tolltull til jul

Slik sparer du noen kroner ekstra

Uansett om man bruker mye eller lite penger på jul så kan det være en god anledning til å spare litt der man kan spare.

– Forbrukerrådet driver jo flere nettjenester som kan være gunstige for å spare penger. Med julen og et nytt år like rundt hjørnet kan det være en god anledning å sjekke strøm, forsikring, bank og boliglån, sier Henrik Ebne, pressekontakt i Forbrukerrådet.

 

– Er det lenge siden man sjekket og forhandlet om betingelsene, kan man kanskje spare inn hele julefeiringen ved å ta grep her. Dette er kanskje ikke så juleromantisk, men det kan være titusenvis av kroner å spare for enkelte på å sjekke, sier Ebne.

Dette anbefaler Ebne i Forbrukerrådet at man ser over:

  • Hvilken boliglånsrente har du? Sammenlign med hva du kan få på finansportalen.no.
    Mange har betydelige innskudd, ofte sparepenger med nær null rente. Her kan det være tusenlapper å spare ved å flytte dem til en annen bank, og det beste tilbudet finnes på finansportalen.no (man trenger ikke ha lån og innskudd i samme bank.)
  • Forsikringer er også en stor kostnad for de fleste av oss. Selv sparte jeg 3000 kr på å flytte bilforsikringen. Det tok ti minutter. Så en sjekk av hva man kan få av forsikringstilbud på finansportalen.no kan være svært lønnsomt. (Man kan bytte selskap når som helst på året).
  • Julestrida er også høysesong for strømbruk. Mange betaler altfor mye for strømmen. På strømpris.no er det lett å få oversikt, og man rekker å bytte til en billigere leverandør før jul.

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: Bruk nettet - spar penger!

7. desember: ?

8. desember: ?

9. desember: ?

10. desember: ?

11. desember: ?

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?