Mange fyller skapene med mat- og drikkevarer før jul. Det blir stadig mer vanlig med økologisk mat, og det er stadig flere muligheter for å velge økologiske grønnsaker og kjøtt. Men til jul vil kanskje mange ha litt ekstra god kaffe og te, og handler litt ekstra øl og vin til festmåltidene. Men tenker du på hvor drikkevarene du kjøper inn kommer fra? Er det du setter på bordet miljøvennlig, og ikke minst, har de ansatte gode arbeidsforhold?

I følge Gunstein Instefjord, fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i forbrukerrådet, bør ulike drikkevarer bør ulikt da de produseres i ulike land. Men både kaffe og te har det til felles at råvaren ofte produseres i fattige land der staten gjerne ikke evner å ivareta grunnleggende menneskerettigheter inkludert arbeidstakerrettigheter.

Da kan det være en god idé og se nærmere på merkingen av de ulike typene, som for eksempel fairtrade.

– Fairtrade-systemet er eksempelvis bygget opp rundt et sett internasjonale standarder for organisering i kooperativer, trygge arbeidsforhold, arbeiderrettigheter og bærekraftig råvarebetaling, sier Instefjord.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Besøker plantasjene

Det er Crema Kaffebrenneri i Sandefjord svært opptatt av. I tillegg til Fairtrade, har de inngått en egen avtale med en indisk kaffeplantasje som selger dem 20 prosent av all kaffen de importerer. Fire kroner av hver kilo kaffe de selger, går direkte tilbake til arbeiderne på plantasjen i form av støtte til utdanning, helse og bo. Et samarbeid de har hatt de 13 siste årene.

– Vi reiser også ned og besøker dem, fordi plantasjeeieren gjerne vil vise oss helt konkret hva pengene går til, forteller lageransvarlig Morten Svendsen.

Eierne av det lokale kaffebrenneriet reiser rundt og besøker alle plantasjer de kjøper fra. Fra de aller minste til de største. På den måten kan de med sikkerhet vite at arbeidsforholdene er gode og at produksjonen gjøres så miljøvennlig som mulig.

– Kaffe krever blant annet veldig mye vann. Leverandøren vår i India renser samme vannet og bruker det på nytt flere ganger, forteller Svendsen.

Se etter sertifiseringsmerket

Crema Kaffebrenneri har også flere kaffetyper som er fairtrade-sertifiserte. Kaffeprisene er svært sårbare. Én frostnatt i Brasil kan være nok til at prisen på markedet faller. Alt er avhengig av kvalitet, hvor mye som er tilgjengelig og etterspørsel. Dermed er også inntektene til plantasjeeierne veldig usikre. Men dersom du kjøper fairtrade-kaffe, er du sikret at plantasjene og arbeiderne får en fast minimumspris for kaffen de selger, uansett hva markedsprisen måtte være.

Som kunde kan du også se etter merke for den økologiske kaffen, som det blir stadig mer av i hyllene. Du kan også se etter et merke med en grønn frosk, som finnes på noen av kaffetypene. Det betyr at kaffen er “Rainforest Alliance Certified™” , som innebærer at produksjonen av varen møter flere krav som sikrer og bevarer dyreliv, naturen, beskytter arbeidernes familier og driften skal være bærekraftig. Merket kan du finne både på kaffe og te.

Instefjord i Forbrukerrådet informerer også om en alternativ merkeordning som heter UTZ. UTZ fokusererer på å økt kompetanse til bonden for å sikre best mulig kvalitet og pris på avling og minimering av skadene på naturen. UTZ bidrar dermed til mer miljøvennlig drift og bedre lønn og arbeidsforhold for produsentene i Latin-Amerika, Asia og Afrika.

– Vi skal heller ikke glemme at både kaffe og te er viktige eksportartikler for flere fattige land og bidrar til å både til økonomisk utvikling og til å skape arbeidsplasser, sier han.

Målet til Crema Kaffebrenneri er at de til slutt skal bli 100 prosent sertifiserte. Dit er det ennå en vei å gå. Noen kunder er svært bevisste på hva de kjøper, og skal kun ha for eksempel økologiske produkter.

– Det krever en del mer av vårt arbeid, men det blir stadig mer av det. Vi hadde nok kunnet lage enda mer dersom det blir mer etterspurt av kundene, sier Svendsen.

Kortreist øl

Når det gjelder øl er det blitt stadig flere muligheter til å ta valg som gagner miljøet. Med økende antall mikrobryggerier vokser utvalget i Norge. Gulating ølutsalg i Sandefjord har over 300 ulike øl, og 50 av dem er norske fra bryggerier i ulike størrelser. Noen av dem har ikke reist lenger enn fra Tønsberg og Larvik. I tillegg er stadig flere av dem miljøvennlige på flere måter enn å ha kort reisevei. Det setter forbrukerne pris på. 

– Det har ikke vært så mange økologiske øl på flaske tidligere, men nå kommer det heldigvis stadig flere. Vi har kunder som er bevisste og som kjøper konkrete øl nettopp fordi de er økologiske, sier daglig leder Magnar Teien.

Selv har han seks - syv forskjellige varianter i hyllene. Flere av variantene er også glutenfrie. Han Teien merker interessen for økologisk øl stadig øker, og han tror at utvalget vil vokse raskt.

Enn så lenge er et øl fra Eiker i Buskerud det mest lokalproduserte man kommer. Øl brygges mye på korn fra blant annet Tyskland, og ennå er det ikke marked for øl brygget på norskt korn. Men ølet fra Eiker er i det minste økologisk, brygget på norsk humle.

– Uansett sparer man miljøet for mye ved kun å kjøpe korn fra utlandet, og ikke hele flasker, sier Teien.

Er økologisk bedre?

På polet kan du finne flere ulike type vin, og også her kan du se etter sertifisering, men det er litt annerledes enn med kaffe og te, i følge Forbrukerrådet.

– Mye av det som konsumeres i Norge produseres i velutviklede demokratier der det er grunn til å forvente at grunnleggende menneskerettigheter er ivaretatt. Vi har imidlertid også vin fra land som Chile, Sør Afrika og Argentina. Arbeidsforholdene i disse landene er nok bedre enn i mange andre og fattigere land. Sertifiserte viner kan likevel her utgjøre en forskjell for arbeiderne. Igjen er det imidlertid viktig å huske på at eksport av vin er viktig for økonomien i disse landene. Den bidrar både økonomisk og skaper arbeidsplasser. Det er derfor ingen grunn til å «boikotte» vin fra disse landene selv om den ikke er sertifisert, sier Instefjord.

Kjøper du økologisk øl og vin bidrar man til oppnåelse av viktige miljømål knyttet blant annet redusert bruk av pesticider. Men ikke alle er enige at økologisk er kun positivt.

– Med tanke på eksempelvis klimautfordringen er det imidlertid omdiskutert om økologisk er bedre. Det skyldes at økologisk produksjon er mer arealkrevende enn konvensjonell produksjon. Økologisk landbruk bidrar imidlertid til å utvikle teknikker som kan redusere bruken av pesticider også i det mer konvensjonelle landbruket, sier fagdirektøren.

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: Bruk nettet - spar penger!

7. desember: Slukker du juletørsten med god samvittighet?

8. desember: ?

9. desember: ?

10. desember: ?

11. desember: ?

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?