Valget ditt avhenger kanskje av om du er allergiker, eller først og fremst legger vekt på miljøet.

– Det er bedre for klimaet å satse på naturlige trær, konkluderer forsker Arne Sæbø ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Selv foretrekker han også naturlig juletre av flere årsaker.

– Jeg synes selv det er best med trær som har litt lukt og liv i seg, men for min mor på 89 er noe annet enn plasttre uaktuelt, forteller Sæbø.

Adventskalenderen som kan gi deg god samvittighet

At adventstiden kan være hektisk, at man stresser, blir sliten og samtidig blakk er slett ikke unormalt. Men det finnes faktisk noen grep man kan ta for at førjulstiden kan bli mindre heseblesende.

Vi hjelper deg med å ta valg som kan være mer riktig for nettopp deg og dine. Men vi vifter ikke med pekefingeren til de som bruker det de har av tid, penger og energi på å gjøre alt perfekt til jul.

Hver dag i adventstiden kommer vi til å åpne en ny «luke» som gir deg et nytt tips, triks, eller bare generell input til hvordan jula og juleforberedelsene kan bli både mer etisk, moralsk og økonomisk god.

Tar mange år før plastjuletreet blir grønt

MiljøorganisasjonenFramtiden i våre hender viser til at det er mer transportforurensning av ekte trær, siden det må kjøpes nytt hvert år. Men når juletrærne vokser, binder de CO2 i lufta, noe som motvirker klimaendringer. I tillegg genereres oksygen. Kunstige juletrær forurenser under produksjon, og blir ofte transportert fra Asia til andre verdensdeler.

New York Times viste for noen år siden til en amerikansk undersøkelse som konkluderte med at en måtte ha et kunstig juletre i 21 år for å påvirke miljøet mindre negativt enn ved å kjøpe et ekte tre hvert av disse årene. Plastjuletrær består hovedsakelig av plast og metall, og kan ikke gjenvinnes.

– En dansk undersøkelse viste imidlertid at forbrukeren beholder et plastjuletre gjennomsnittlig i kun 4,5 år, sier daglig leder John-Anders Strande i bransjeorganisasjonen Norsk juletre.

Ekte grantrær gir også habitat for fugler og andre dyr.

– I Rogaland er det mye bratt areal. Her er juletreproduksjonen som helhet størst i landet. Juletrærne er med på å binde jorda og hindre erosjon, sier han.

Spør hvor treet er dyrket

 

Vestfold har Norges største juletreprodusent, Vestfold juletre AS. Å kjøpe lokale trær gir forbrukeren flere fordeler, i tillegg til mindre transportforurensning.

–  En lokal tilbyder hogger trærne kvelden før de selges på markedet. Slik får man de aller ferskeste trærne. Importerte trær blir hogget tidlig i desember, forteller Strande.

En del ekte juletrær i Norge blir også importert fra Danmark.

– Det er litt dumt. Er det et land som burde klare å produsere nok juletrær, er det jo Norge, sier Sæbø i NIBIO, som tror danskeimporten skyldes noen tøffe værmessige år for juletreproduksjonen i Norge.

Men også Norge eksporterer til utlandet.

– I år har vi eksportert 150 ekte juletrær fra Rogaland til Asia, opplyser Sæbø.

Hvor mye kjemikalier og hva slags arealer som brukes til juletredyrking er også en faktor i miljøregnestykket.

– Danskene har hatt en del mer frihet når det gjelder bruk av kjemikalier enn det Norges lovgivning har. I Danmark blir stort sett dyrket mark brukt, mens i Norge bruker vi gamle beiter, tidligere skogsmark og tidligere dyrket mark som har utgått fordi det er for smått eller bratt til å drives rasjonelt, sier Strande.

Også norske juletrær blir produsert på jordbruksareal.

– Men i mye mindre grad, sier Strande.

Salget av plasttrær øker

Hele 20 prosent av norske husholdninger hadde juletre av plast i stua si i 2011, ifølge en webundersøkelse fra Ipsos MMI. Undersøkelsen viste også at andelen plasttrær økte. Det bekrefter gartner Berit Askim Mortensen hos Astoria hagesenter på Nøtterøy. I år reklamerer Astoria og Hageland Gjennestad i Stokke med det største utvalget av plastjuletrær i Vestfold.

– Vi tilbyr en vare som er etterspurt. Og etterspørselen øker, sier Mortensen, som også selger ekte juletrær.

Det anslåtte totalmarkedet for ekte juletrær er i år 1,8 millioner.

– Tallet holder seg veldig stabilt. Vi har ikke sett noen endring selv om det har vært mye snakk om plasttrær de siste årene, sier Strande.

LES OGSÅ: Ikke pant alt!

Allergiforening anbefaler plast

Lider du av røde, hovne øyne, kløe og rennende nese er det ikke så greit å velge et ekte juletre selv om det er mest miljøvennlig.

– Allergimessig anbefaler vi plast. Det er et sikrere alternativ enn et ekte. Men et nytt plastjuletre er det lurt å sette opp i garasjen eller et rom som ikke blir brukt så mye i noen dager, før det tas inn i stua, sier regionssekretær Ellen Sørby i Norges Astma og allergiforening.

Hun forklarer at det skyldes avgassing og kjemikalier i plasttrærne.

– Et ekte juletre anbefaler vi at allergikere skyller først, sier hun.

LES OGSÅ: Hun sørger for juletre i stua di

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: Bruk nettet - spar penger!

7. desember: Slukker du juletørsten med god samvittighet?

8. desember: Så lenge må du ha plastjuletreet for at det skal være miljøvennlig

9. desember: ?

10. desember: ?

11. desember: ?

12. desember: ?

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?