Så mye penger planlegger vi å bruke på julehandelen i Vestfold i år!

Artikkelen er over 3 år gammel

Hver fjerde person som har svart på spørreskjemaet sier de vil bruke over 10.000 kroner på julehandelen.

DEL

I den første luka  i vår «etiske adventskalender» stilte vi leserne tre spørsmål om pengebruk knyttet til julehandelen i år. 554 personer tok seg bryet med å svare på spørreskjemaet som vi publiserte på våre nettsider. Nå har vi samlet sammen svarene og funnet «fasiten».

Spørsmålene vi stilte var om total pengebruk i jula, penger til julegaver og penger til veldedige formål.

Det største kakestykket i diagrammet som viser hvor mye penger leserne tenkte å bruke på julehandelen totalt i år står det 5.000-10.000 kroner på. 34 prosent svarte dette alternativet, mens 33 prosent svarte 1.000-5.000 kroner.

Over halvparten vil gi til veldedige formål

Over halvparten av de som svarte planla å bruke mellom 1.000 og 5.000 kroner på julegaver i år.

39 prosent av de som svarte sa de ikke ville gi én krone til veldedige formål i forbindelse med jula. Men 55 prosent svarte at de ville gi inntil 1.000 kroner til veldedighet.

Les også: Stadig flere trenger hjelp for å kunne feire jul

Det er selvsagt på sin plass å understreke at undersøkelsen selvsagt ikke er gjort slik et profesjonelt meningsmålingsbyrå ville gjort det. Her er de de leserne som først klikket seg inn på saken hvor mye koster julefeiringen din? som har avgitt sine svar.

Mer i år enn i fjor

Tidligere i høst ble det lagt fram tall som viste at vi i snitt ville bruke opp mot 10.000 kroner på årets julehandel. I en studie som TNS Gallup gjorde for Nordea i høst viste det seg at de som hadde en inntekt under 400.000 kroner svarte at de planla å bruke 20 prosent mindre på julegaver i år enn i fjor, mens de som tjente over en million kroner planla å bruke fem prosent mer.

Virkes julehandelprognoser spår at hver vestfolding i desember i år handler for 11.280 kroner. Det er en økning på 3,2 prosent fra i fjor. Folk i Østfold handler minst med 9.060 kroner, og folk i Oslo mest med 11.730 kroner.

Samtidig som omsetningen i Østfold trekkes ned som følge av grensehandel, trekkes omsetningen i Vestfold opp på grunn av Torp flyplass og netthandelsaktøren Komplett.

– Der er det høye verdier, fordi de tiltrekker seg mye handel fra andre fylker, sier Bror William Stende, direktør Virke mote og fritid.

Les også: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

I vår uoffisielle undersøkelse hadde vi ikke med noen spørsmål som gjorde at vi kunne fordele svarene på kjønn, alder, bosted, inntekt eller lignende.

Undersøkelse i 21 europeiske land

Det går mye penger til julegavehandel, men blant 21 land i Europa som har vært med på en spørreundersøkelse om julegavehandel så er er Norge nest nederst når man ser på hvor stor del av månedsinntekten man bruker på julegaver. (Arkivfoto)

Det går mye penger til julegavehandel, men blant 21 land i Europa som har vært med på en spørreundersøkelse om julegavehandel så er er Norge nest nederst når man ser på hvor stor del av månedsinntekten man bruker på julegaver. (Arkivfoto) Foto:

Mobilbankgruppen Ferratum har gjennomført en undersøkelse i 21 land i Europa der de har spurt over 14.000 personer om handlevaner knyttet til jul.

I selskapets rapport fra denne undersøkelsen viser det seg at i Norge bruker man i snitt 12,6 prosent av månedsinntekten sin på julegaver. Blant de landene som var med i undersøkelsen er dette nest minst. Bare Nederland bruker mindre med 9,4 prosent av sin månedsinntekt.

På toppen av lista troner Storbritannia der de spurte opplyser at de bruker hele 38,5 prosent av en månedsinntekt på julegaver.

Det er jevnt over leker og spill europeerne kjøper mest av i julegaver. Deretter kommer bøker. Blant de norske som har svart på undersøkelsen viser det seg at det er klær vi oftest velger å gi bort i gaver.

Du kan lese hele rapporten her: Ferratum-Christmas-barometer-2015-ENG.pdf

Adventskalender 2015

1. desember: Hvor mye koster julefeiringen din?

2. desember: Hva er en etisk riktig julegave egentlig?

3. desember: Hvem lager vi «perfekt jul» for?

4. desember: Julegavepapiret – er glitter så stas?

5. desember: Juleposten skal frem! Men hvordan...?

6. desember: Bruk nettet - spar penger!

7. desember: Slukker du juletørsten med god samvittighet?

8. desember: Så lenge må du ha plastjuletreet for at det skal være miljøvennlig

9. desember: Å gasse seg i delikatesser med god samvittighet

10. desember: Slik reiser du mest miljøvennlig i jula

11. desember: Stadig flere trenger hjelp for å kunne feire jul

12. desember: Vi bruker færre julelys

13. desember: ?

14. desember: ?

15. desember: ?

16. desember: ?

17. desember: ?

18. desember: ?

19. desember: ?

20. desember: ?

21. desember: ?

22. desember: ?

23. desember: ?

24. desember: ?

Artikkeltags