Hendelsen fant sted under snøfallet vi hadde i slutten av november. Alfhild var ute og luftet hunden. Veien var akkurat brøytet, men det var såpeglatt og Alfhild skled i brøytekanten.

Resultatet ble brudd i både albuen og håndleddet. Og med smerter som hog gjennom høyrearmen, og en telefon uten dekning, kunne ikke Alfhild gjøre annet enn å bite tennene sammen, ta beina fatt, og sette kursen hjemover mot familiegården.

– Jeg er takknemlig for at det ikke var lårbeinet eller noe annet, mer kritisk, som brakk. Da hadde jeg vel antakeligvis bare blitt liggende her. For å si det som det er: Jeg blir rett og slett forbannet over den manglende mobildekningen her oppe, sier Alfhild.

Dagen etterpå kom hun seg til legen.

LES OGSÅ: Forbrukertilsynet varsler millionbot mot Tinde Energi – og gebyr på 400.000 for daglig leder

Pussige situasjoner

Både i Gåsholt og i nabobygda Hvitstein sliter flere av innbyggerne med mobildekningen. Alfhild forteller om folk som ikke når henne på telefonen.

– Jeg hører jo stadig folk som forteller at de ikke har fått tak i meg. Senest her om dagen hadde visstnok legekontoret gjort et par forsøk på å nå meg. Uten hell. Det er helt håpløst. Når jeg skal ringe til sønn for eksempel, pleier jeg å måtte legge telefonen i vinduskarmen i stua. Der fungerer den best, mens vi prater over høyttaleren.

På mange måter har den lille familien på Gåsholt lært seg å leve med den ustabile mobildekningen i bygda. Det kan gi pussige utslag.

– Det hender fiskebilen svinger inn på tunet her. Etter handelen må jeg ofte fortelle sjåføren at jeg må rusle en tur bort på hjørnet, slik at jeg kan få betalt med vipps, sier Alfhild.

LES OGSÅ: Svein Erik raser mot Fjordkraft, som selv fraråder sin egen avtale: – Vi er lei oss

Verst om vinteren

På familiegården bor hun sammen med mannen sin, Reidar. Sønnen Kristian, har tatt over gårdsdriften, og bor i hovedhuset. Det er en liten gård, og deler av jorda er forpaktet bort. Nærmest som en hobby produserer familien fyringsved, trærne henter de i skogen bak huset.

Alfhild forteller at ved strømbrudd så mister de telefonforbindelsene helt. Hun forteller også at mobildekningen er mye bedre på sommeren enn på vinteren. Hva det kommer av, aner hun ikke.

– Etter det jeg har skjønt, så er det ikke noe ekstra batteri på den senderen vi har her. En gang ble vi sittende uten både strøm og telefon i to døgn, forteller Alfhild.

– Manglende vilje

Reidar forteller at han er bekymret for både beredskap og sikkerhet knyttet til den dårlige telefondekningen de opplever.

– Skulle jeg eller sønnen min få et tre over oss når vi er inne i skauen her, så hjelper det lite med mobiltelefon når det ikke er dekning. Derfor har jeg gitt påbud om at vi alltid skal være to når vi holder på. Men, så hender det jo at junior er så ivrig at han stikker av på egen hånd. Det liker jeg dårlig, sier Reidar.

For halvannet år siden hadde familien kontakt med Telenor. Ifølge Reidar, lovet Telenor å sette opp en mast, hvis han kunne skaffe en tomt å sette den på.

Reidar tok kontakt med naboer, de fant tre forskjellige alternativer.

– Da jeg ringte Telenor opp igjen, fikk jeg et annet svar: Nei, det måtte gå via kommunen. Siden har jeg også vært i kontakt med kommunen, og da har de pekt på Telenor igjen. Jeg tror vel egentlig det er viljen det står på her. Jeg tror nok ikke de er klar over hva den manglene dekningen innebærer for oss som bor her oppe. Jeg opplever at de bare peker på hverandre, en slags pekelek, ler Reidar og fortsetter:

– Rett her oppe bor en melkebonde. For å overvåke temperaturen på melketanken er han helt avhengig av å ha alarm, derfor har han fortsatt fasttelefon. På meg virker det rett og slett som kommunen mangler vilje til å trykke på, avslutter Reidar Gaasholt.

Har stoppet bygging av to master

Pål H. Lukashagen er prosjektleder med ansvar for dekning i Telenor Norge, og som sandefjording er han godt kjent i det aktuelle området.

– Jeg kan bekrefte at vi er kjent med at det kan være svak og variabel dekning i dette området, og vi har stor forståelse for at det oppleves som et problem av de som bor der, og for de som bruker området.

Men det er ingen nåværende planer om å bedre dekningen i området.

– Det var planer om to master, men det er skrinlagt. Grunnen til det er at det nå har blitt utbygd fiber i området, og da er leveringsplikten Telenor har knyttet til telefoni oppfylt.

– Mobildekningen i området blir vel ikke bedre av at husstandene nå har tilgang til fiber?

– Nei, men kostnadene blir for store hvis vi i tillegg skal bygge master. Vi regner rundt to til tre millioner kroner i investeringskostnader for en mast i dette området, og de kostnadene blir for store hvis vi skulle dekket alle områdene i Norge med de samme utfordringene.

Samtidig lover han at Telenor vil være på tilbudssiden om Larvik kommune vil delfinansiere et sånt prosjekt.

– Hvis det blir aktuelt er vi alltid positive til å bidra, sier Lukashagen.