Gå til sidens hovedinnhold

All ære til det valget Øyvind og Co. har tatt

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Man trenger ikke å gjøre alt man har lov til. Hovedproblemet er fortsatt den store forskjellsbehandlingen fra kommunen og Statsforvalteren.

Lørdag 1. mai, det vil si søndag, ble en rar dag. For andre år på rad var det ingen som sto på barrikadene for arbeiderne gjennom å gå i tog eller bære faner gjennom gatene. Markeringene var litt bortgjemte, digitalt i sosiale medier. Budskapene nådde liksom ikke frem til mer enn «menigheten».

Mest synlig var «1. mai-kampen» kanskje på Øya og i Stavern. Øyvind Polsrød på Meny Øya valgte å holde stengt, mens Rema 1000 på andre siden av Tjøllingveien holdt åpent – og med svært godt besøk.

I Stavern holdt Meny også stengt, mens Coop Extra holdt åpent.

Les også

Chris sier ja, Øyvind sier nei: – Vi har blitt ganske vant til det

Jeg synes det er all grunn til å applaudere Polsrød og Co., som velger å holde stengt. Man trenger nemlig ikke å gjøre alt man har fått lov til. De ansatte, arbeiderne, er en av årsakene til at de velger å ta seg fri blant annet 1. mai og 17. mai.

Etter mange år i journalistyrket, med mange arbeidsdager på røde helligdager, er det ikke arbeidernes kamp og rett til fri, som er det viktigste for meg. Noen må jobbe på røde dager, blant annet sykepleiere, hjemmetjenesten og andre som holder viktige tjenester i gang.

Dagligvareforretninger er ikke en av disse tjenestene på de ekstra røde dagene, selv om Chris Hammerkvist ved Rema Skreppestad mener at det er det folk vil ha og trenger. Det er heller ikke slik at de som jobber i slike yrker, ikke kan handle på andre dager, nå som butikkene er åpne til både 22 og 23 om kvelden.

Nå i korona-tiden faller også argumentene om at vi er et turiststed bort, for turistene skal jo liksom handle hjemme før de reiser. Alle ser at det ikke er tilfelle, selv om det trolig både var fastboende og tilreisende i butikkene 1. mai.

Rema 1000-kjøpmannen var blant dem som trolig tjente gode penger søndag, slik dagligvarebransjen også har gjort under i periodene der andre butikker måtte holde korona-stengt.

Når Larvik kommune nå foreslår å skrote de nåværende reglene, om at skjenkesteder må ligge innenfor et kjerneområde for å få lov til å holde åpent til 01.30, bør de også se nærmere på reglene for søndagsåpne butikker.

De foreslår nå at det skal være like åpningstider i hele kommune, og ikke forskjellsbehandle serveringssteder, slik de gjorde med Café Banken, fordi det lå feil til geografisk.

Slik er det også for matbutikker. Etter at Rune Sleveland på Meny Blinken i flere år protesterte på at butikkene i Stavern fikk holde åpent, fikk han til slutt medhold og kunne åpne dørene på søndager.

Forskjellsbehandlingen er like grov nå som tidligere. Vi har tidligere, helt bevisst omtalt Skreppestad som en turistmagnet, for ironisk å rette søkelyset mot at de nå får holde søndagsåpent, mens Tjøllingvollen, Joker på Hem, Kiwi på Torstrand eller Rema 1000 ved Ra og Nanset ikke får holde åpent.

Det er vanskelig å forstå, ja på grensen til idiotisk – hvis det skal være anledning til å holde søndagsåpent.

Hvis Larvik kommune vil åpne for søndagsåpne dagligvarebutikker, som også selger blomster, og masse andre varer som andre typer butikker ikke får lov til på søndager, må de åpne for alle. Det er mest fair.

Da kan det også være muligheter for å innføre et regelverk som for eksempel begrenser søndagsåpne butikker til «vanlige» søndager, mens bevegelige helligdager som 1. mai, 17. mai osv., forblir fridager. Kanskje til og med definere en turistsesong fra april til september.

Selv om det betyr at jeg ikke kan rose de som faktisk valgte å holde stengt, selv om de ikke måtte.Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.