– Jeg var ikke forberedt på hvilke begrensninger en graviditet ville sette.
Det forteller Tonje Solem på telefon fra hjemmekontor på Simensbråten i Oslo.
– Både når det gjaldt ekstrem svangerskapskvalme, utmattelse og begrensninger i jobbsammenheng.
Likevel sykmeldte hun seg ikke fra jobben som operativ politi.
– Jeg var uvillig til å lytte til kroppen min, og har alltid fått høre at graviditet ikke er en sykdom. Jeg anerkjente vel ikke graviditeten helt og presset meg til å leve mest mulig normalt. Men jeg trivdes ikke som gravid, og syntes det var veldig tungt. Jeg opplevde aldri den romantiske forestillingen av en graviditet.
LES OGSÅ: En spesiell annonse endret alt for Mathias (28): – Hun har reddet livet mitt
Tunge tanker
Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet rammer fødselsdepresjoner mellom 7 og 13 prosent av fødende kvinner i året.
Det tilsvarer mellom 4.000 og 8.000 kommende mødre.
Hva er en fødselsdepresjon?
Det er vanlig å føle seg litt nedfor, irritabel eller engstelig noen dager etter en fødsel, men hvis følelsene vedvarer eller blir verre, kan det være en fødselsdepresjon. Fødselsdepresjon er en sykdom, ikke et tegn på at du ikke er glad i barnet ditt.
Det er sjelden én enkelt årsak til at noen utvikler fødselsdepresjon (postpartum depresjon), vanligvis skyldes det en kombinasjon av flere årsaker.
Disse faktorene øker sannsynligheten for fødselsdepresjon:
- Tidligere depresjon
- Følelse av manglende støtte fra familie og venner
- Et vanskelig forhold til partneren din
- Andre vanskeligheter i livet, for eksempel økonomiske problemer
Kilde: Helsebiblioteket
– Siden jeg slet med tunge tanker allerede i svangerskapet, var dette noe jeg helt tydelig kommuniserte til jordmor, sier Tonje Solem.
– Jeg visste at om det er sånn, så er man ekstra sårbar for å utvikle fødselsdepresjon. Samtidig kommer ikke en depresjon som dette over natta. Det er krevende å forstå hva som skjer, samtidig som hele din verden snus på hodet.
Teo
I 2019 blir sønnen Teo født.
– Å bli mamma er et sjokk i seg selv. I tillegg var Teo alvorlig syk. Jeg ønsker ikke å utdype noe mer om hva diagnosen var, men han har det bra i dag.
Hun ligger på sykehuset med sitt lille barn på brystet.
– Jeg har alltid hatt en stor kjærlighet for Teo. På den måten utspilte depresjonen seg litt annerledes for meg. Mange andre strever med tilknytning til barnet. Min utfordring ble heller at jeg ble en løvemamma. Jeg våket over sønnen min hele døgnet. Sjekket at alt var bra.
Knapt noen andre slapp inn.
– I ettertid ser jeg hvor vanskelig alt ble, også for samboeren min og resten av familien. Men jeg var på en måte i sjokk og reagerte ved å være sammen med Theo hele tida.
Hun sover lite. Kjenner ikke igjen seg selv.
– Og så nærmet det seg jobbstart i politiet. Jeg var overhodet ikke klar. Jeg hadde knapt vært vekk fra Teo siden han ble født. Egentlig var jeg nokså lettet da jeg måtte starte opp med hjemmekontor på grunn av pandemien. Det var da jeg forsto hvor syk jeg var og hadde vært, og heldigvis hadde jeg en samboer som «pushet» meg til å oppsøke hjelp.
Kunnskap hjelper
Hun går en lang vei i helsevesenet for å komme i kontakt med psykolog.
– Jeg kunne ikke vente i flere måneder på et tilbud som passet for meg, sier Tonje Solem.
– Så vi valgte å gå privat, noe jeg er glad for at vi kunne gjøre. Ikke alle har den muligheten. Bare det å få satt ord på alt det man har vært gjennom, få anerkjennelse og ikke minst en diagnose, forandret alt for meg.
I dag er Solem frisk og har i tillegg fått en datter som snart fyller to år.
Jeg vet nå at ting kan snu om man får litt hjelp
Tonje Solem
– Vi tok veldig konkrete grep da jeg ble gravid på nytt, sier Tonje.
– Det ble en helt annen opplevelse. Det var et fysisk krevende svangerskap, men permisjonstida var fin. De vonde tankene var borte. Jeg vet nå at ting kan snu om man får litt hjelp. Derfor var jeg heller aldri i tvil om å dele min historie da jeg hørte om appen Mamma Mia på jobb.
LES OGSÅ: Susanne (27) og familien slet med å velge navn til den nyfødte: – For oss var ikke han en Henrik
Ny jobb
I sommer startet Tonje Solem opp som rådgiver for integrering på Sanitetsforeningens hovedkontor i Oslo.
– Det Sanitetsforeningen har gjort og gjør for kvinnehelse, er helt utrolig, sier hun.
– Jeg tror det går litt under radaren for veldig mange. Meg selv inkludert. Men gjennom min jobb har jeg lært hvor utrolig variert og mangfoldig arbeid som gjøres hver eneste dag.
Blant annet utviklingen av appen Mamma Mia, som er et selvhjelpsprogram lansert av Norske Kvinners Sanitetsforening, etter oppdrag fra Helsedirektoratet. Appen skal forebygge svangerskaps- og barseldepresjon, og forskningen er testet på over 4.000 kvinner.
– En studie fra 2019 viste at Mamma Mia virker forebyggende på depresjon og fremmer god psykisk helse hos gravide og nybakte mødre, forteller Malin Stensønes, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening.
– Det er et stort og viktig gjennombrudd at Mamma Mia-appen nå lanseres som et offentlig tilgjengelig og gratis tilbud, uten reklame.
LES OGSÅ: Hanne prøvde alt for å gå ned i vekt, men ga nesten opp på 95 kilo. Så oppdaget hun problemet.
Hjelp i lomma
Programmet følger den gravide fra uke 20 i svangerskapet og fram til barnet er seks måneder gammelt. Forsker Silje Marie Haga ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse har jobbet med å utvikle appen, og sier hun gjerne skulle hatt et tilbud som Mamma Mia da hun selv fikk sitt første barn.
Slik fungerer Mamma Mia
• Følger den gravide fra uke 20 i svangerskapet til barnet er 6 måneder gammelt. Man kan melde seg på når som helst i denne perioden.
• Gir teknikker og øvelser som styrker båndet mellom mor og barn,allerede fra fosterstadiet.
• Er spesielt utviklet for å motvirke fødselsdepresjon og uro og gir hjelp tilå takle negative tanker og følelser som kan komme.
• Passer både for førstegangsfødende og for dem som har barn fra før.Appen har også et eget spor for dem som ikke har en partner å støtte seg til.
Kilde: Sanitetskvinnene
– Det å bli mor er en stor omveltning både gjennom svangerskapet og etter fødselen, forteller forskeren.
– Det er mye informasjon å forholde seg til som kan føles litt overveldende til tider. Med Mamma Mia kan alle få en digital hjelper i lomma, som kan gi kvalitetssikret og forskningsbasert informasjon.