Gå til sidens hovedinnhold

– Det er nesten for godt til å være sant

Artikkelen er over 4 år gammel

Sunniva (16) har alltid elsket å lese og skrive, det fikk hun vist frem da hun vant fjorårets Ambjørnsenpris. Nå har hun samarbeidet med forfatteren.

–  Det eneste ordet jeg kan bruke er «surrealistisk». Det beskriver nøyaktig hvordan det var å vinne, sier Sunniva Roligheten (16) med et stort smil om munnen.

I høst vant hun Ambjørnsenprisen, og fikk dermed et tilbud om personlig hjelp fra Ingvar Ambjørnsen. Sammen har de forbedret teksten ytterligere, og nå er den ferdig.

–  Å få den hjelpen kjentes først veldig rart, men så innså jeg hvor heldig jeg er som fikk samarbeide med en av våre fremste forfattere, fortsetter hun.

Les teksten hennes her: Biologilekse 32.09.16

Skriver nynorsk

Interessen for skriving har bestandig bodd i Sunniva. Hun elsker å lese, og henter inspirasjon fra omgivelsene sine.

–  Jeg skriver helst om det jeg ser på som virkelighetsnært, det er min måte å uttrykke meg på.

– På hvilken måte?

 

–  Jeg får satt ord på ting jeg nødvendigvis ikke klarer å fortelle, sånn som mange andre gjør med maling eller musikk. Det blir en realitet i tekstene mine, forklarer Sunniva.

Som eneste elev har Sunniva nynorsk som hovedmål. Da hun skrev bidraget til Ambjørnsenprisen, var teksten i utgangspunktet skrevet på bokmål.

–  Jeg synes liksom det var noe som manglet, så jeg skrev den om til nynorsk. Da klang alt så mye finere. Det er mange som rynker litt på pannen når jeg forteller at nynorsk er hovedmålet mitt, ler hun.

 Personlig tekst

Sunniva beskriver vinnerteksten, «Biologilekse», som en veldig personlig tekst.

 

–  Samtidig tror jeg den kan oppfattes veldig generell, at flere kanskje kan kjenne seg igjen i den. Den handler om minner, hvordan man oppbevarer dem og bruker dem, sier hun.

Sunniva og Ingvar mailet frem og tilbake for å finjustere vinnerbidraget, og det tok ikke lang tid før det var komplett.

–  Han er utrolig god på konstruktiv kritikk! Vi kortet ned teksten litt, han kom med noen innspill, og etter en helg hadde vi landet. Det var overraskende lite som trengte å endres, smiler skribenten.

Sunniva har en liten drøm om å bli forfatter, men om drømmen en dag blir virkelighet, det vet hun ikke. Det er imidlertid én ting hun håper å kunne gjennomføre.

–  Jeg har tenkt på å samle flere liknende tekster, og sette de sammen. Jeg har lyst til å bruke tekstene mine til noe, sier hun entusiastisk.

Skrivetalentet er takknemlig for samarbeidet med Ambjørnsen. Ikke bare fikk hun hjelp til å forbedre en tekst, men hun lærte mye som hun gleder seg til å ta i bruk oftere.

–  Ingvar ordlegger seg på en spesiell måte, og jeg beundrer hvordan han bygger opp tekstene sine. At han har delt hvordan man kan oppnå det med meg, er nesten for godt til å være sant, avslutter hun og smiler stolt.

Kommentarer til denne saken