Mannen som i 2019 kapret en ambulanse i Oslo, etterfulgt av villmannskjøring i gatene, er dømt til tolv års forvaring for sju drapsforsøk.

33-åringen ble i Oslo tingrett dømt for alle de sju drapsforsøkene som han var tiltalt for.

ØP har tidligere kunnet fortelle at 34-åringen har sterk tilknytning til Larvik.

Mannen vokste opp både i Sandefjord og Larvik, og har ifølge en dom fra Larvik tingrett tidligere tilhørt Larviks rusmiljø. Mannen er opp gjennom årene dømt for en rekke kriminelle forhold i Larvik. Blant annet vinningskriminalitet, våpenbesittelse, narkotikabesittelse og grov vold.

Fra 2005 til 2011 ble han domfelt ni ganger.

Anket på stedet

Drapsforsøkene gjelder et eldre ektepar, en mor som trillet sine sju måneder gamle tvillinger i Åsengata utenfor Sandaker senter, og to politimenn et annet sted på Torshov.

Retten mener at 33-åringen kjørte ambulansen på en slik måte mot alle de sju fornærmede at det var utenfor hans kontroll at de ikke ble drept.

Dommen fra Oslo tingrett er enstemmig og i tråd med påstanden fra aktor, som ba om tolv års forvaring med en minstetid på åtte år. Retten bemerket sågar at aktors påstand om straff godt kunne vært enda strengere. Men statsadvokat Alvar Randa er tilfreds med dommen.

– Vi er også tilfreds med at retten deler vår vurdering av alvoret i saken og idømmer et tidsubestemt straff, sier Randa til NTB.

33-åringen anket selv dommen på stedet. Han har kun erkjent deler av forholdene og ikke drapsforsøk. Hans forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, sier at de var forberedt på at det kunne bli domfellelse på alle punkter.

– Retten har ukritisk lagt til grunn de bevisene som støtter oppunder tiltalen, sier han til NTB.

Trodde barna hennes døde

Det var 22. oktober 2019 at mannen kapret en ambulanse på Rosenhoff i Oslo. Videobilder fra stedet viste at mannen truet både ambulansepersonell og politifolk med en avsagd hagle iført en skuddsikker vest med politimerke, før han satte seg inn i ambulansen.

Han kjørte deretter i vill fart et stykke rundt omkring i Torshov-området, hvor han flere steder kjørte opp på fortauet.

Underveis kjørte ambulansen blant annet på en barnevogn der det lå et tvillingpar.

Ifølge dommen reddet tvillingmoren barnas liv da hun klarte å trekke vogna de lå i, litt unna ambulansen som kom i høy fart, slik at vogna ikke ble kjørt ned, men heller kastet opp i lufta. Ingen av de fornærmede i saken ble alvorlig skadd.

I rettsforhandlingene, som gikk i Oslo tingrett i april, forklarte tvillingenes mor gråtende at hun trodde at barna hennes døde.

Erkjente ikke drapsforsøk

Videobilder som ble vist i retten, viste ambulansen i høy hastighet gjennom de trange bygatene. Man kunne høre en rekke skudd som politiet avfyrte mot bilen før mannen ble pågrepet etter å ha kjørt inn i en port i en bygård.

Politiet avfyrte i alt 21 skudd i løpet av den dramatiske hendelsen, ifølge Spesialenhetens etterforskning av politiets rolle i saken.

Mannen har vært varetektsfengslet siden pågripelsen.

I retten erkjente 33-åringen straffskyld på alle punktene i tiltalen, bortsett fra drapsforsøk og trusler mot politiet med ambulansen. Han sa at han ikke hadde hatt til hensikt å drepe noen.

I tillegg er 33-åringen dømt til å betale oppreisningserstatning til alle de fornærmede, hvor summene varierer fra 50.000 kroner til 160.000 kroner.