Hvordan lever vi det gode liv i Larvik uten at det går utover klimaet? Det var spørsmålet da det andre møtet i «#Andre stemmer» gikk av stabelen tirsdag kveld.

Tema skulle utforsket gjennom å fortelle historier om hva som ga de forskjellige deltakerne det gode liv. Historiene skulle baseres på erfaringer de enkelte deltakerne selv hadde gjort seg.

– Å fortelle hverandre historier ved bålet er en gammel tradisjon for å spre kunnskap fra en generasjon til en annen, sa psykolog Bjørn Eklund da han ledet møtet.

Gode historier har også vist seg å fungere når man skal endre folks klimaatferd.

– Det å fortelle hverandre gode historier som inspirerer er et av tiltakene som funker, ifølge «klimapsykolog» Per Espen Stoknes, sa ØP-journalist Kjersti Bache under møtet.

For at historiene skulle bli fortalt på en måte som engasjere tilhørerne, ble deltakerne delt inn i grupper etter hva slags type person de var (se faktaboks). Det ble i alt to grønne grupper, en rød gruppe og en blå gruppe.

Kaffe, dugnad og turer i naturen

Dette kjennetegner personlighetstypene

Grønn:

■ Framtid

■ Ambisiøs

■ Muligheter

■ Nye ideer

■ Store bildet

Rød:

■ Mennesker

■ Samhandling

■ Trivsel

■ Tålmodig

■ Omgjengelig

■ Fleksibel

Blå:

■ Konkret

■ Praktisk

■ Logisk

■ Detaljer

■ Planer

Deltakerne fikk fem minutter til å tenke på hva som ga dem det gode liv, før de fortalte historiene til resten av gruppa. God tid, en kopp kaffe, dyr, kultur og å være med andre mennesker, var noe av det som gikk igjen i historiene.

– Dugnad gir meg mening. Det tror jeg vi kan gjøre enda mer etter hvert som miljøet blir dårligere, fortalte en av deltakerne til sin gruppe.

– Jeg liker å gå turer med hunden min. Da må jeg ut i all slags vær, og jeg kan også nyte sjøsprøyten i ansiktet. Selv om det ikke alltid er så lystbetont først, føles det alltid godt etterpå, sa en annen deltaker på en annen gruppe.

LES OGSÅ: Vil gjøre Larvik til en livligere by med fargerike benker (+)

Sykle i vanlig klær

Mot slutten av møtet skulle gruppene presentere for resten av forsamlingen de historiene de mente var mest representative for hva gruppa mente var det gode liv.

Den ene av de grønne gruppene mente at det gode liv er når mennesker møtes i naturen.

– Vi mener det gode liv er «compact living,» hvor de som bor i byen enkelt kan komme seg til skogen og sjøen. Da er Larvik unikt, for vi har alt her, sier Yaren Demir på den andre grønne gruppa.

Torgeir W. Skancke ville ta tilbake hverdagssyklingen. Han har begynt å sykle med vanlig klær, noe han kan fortelle at få andre gjør i Larvik. Folk tar heller bilen, eller de er såpass dedikerte til sykling at de har fult sykkelutstyr. Det å ta sykkelen fatt kan være mye enklere, mener han.

– Jeg har kjøpt en middels stor sekk med plass til to Rema-poser. Jeg har kjøpt meg ulltrøye som er like tørr og luktfri når jeg kommer fram, og jeg slipper å gå på Stamina, fortalte Torgeir, og la til:

– Det er godt både for lommeboka, miljøet og helsa.

Den blå gruppa ønsker å fortelle om gleden ved toppturer, og dro fram den gode følelsen av å sitte på toppen med en kopp kaffe sammen med gode venner mens man nyter utsikten.

– Tar det gode og gjør det bedre

Yaren Demir (18) og Haddy Cham (17) deltok på «Andre stemmer» for annen gang på tirsdag. De var glad for å ha tatt turen til møtet.

– Forrige gang fikk vi noen problemstillinger og fant løsninger på dem. Denne gangen tok vi det gode vi har og snakket om hvordan vi kan gjøre det enda bedre, forteller Yaren til ØP etter møtet.

– Jeg liker Larvik godt, for alt er så tett her. Men jeg mener det er viktig å fokusere på hvordan vi i fellesskapet kan gjøre det til en bedre by, sier Haddy.

De vil særlig jobbe for å få folk til å møte hverandre mer på fritiden. Det tror det er flere tiltak som kan gjøres for å få til det.

– Vi må gjøre de tingene som skjer i byen mer kjent, slik som dette møte og Bylab, som vi er tilknyttet. Vi må rett og slett fortelle venner og bekjente om det, sier Yaren.

– Vi må også skape flere arrangementer som tiltrekker seg folk, sier Haddy.

6. juni arrangeres det tredje og siste møtet i «Andre stemmer.» Da er temaet lokaldemokrati. Da er også byens politikere velkomne.

LES OGSÅ:  Det gode liv: – Hva er viktigere for oss enn penger? (+)