Vil gi andre stemmer muligheten

Inviterer til møter om Larvik: Bjørn Z. Ekelund og Kjersti Bache står bak ideen om det nye forumet, som starter opp 26. januar.

Inviterer til møter om Larvik: Bjørn Z. Ekelund og Kjersti Bache står bak ideen om det nye forumet, som starter opp 26. januar. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Noen i det offentlige tar mye taletid. Vi vil gjerne be andre til bords, og invitere til gode og attraktive samtaler, sier Bjørn Z. Ekelund og Kjersti Bache. I løpet av våren inviterer de til tre spennende møter i forumet «Andre stemmer».

DEL

Målet med initiativet er rett og slett å få andre folk på banen. Folk som ikke er verken politikere eller har en annen rolle som gjør at de til vanlig blir mye sett og hørt gjennom media og i samfunnsdebatten ellers. Skal vi få det til må vi endre spillereglene og lage nye arenaer. Vi må gi oss til å utvikle gode ideer sammen.

– For å si det på en litt morsom måte: Det er noen i det offentlige rommet som har brukt opp sin taletid. Det er tid for å lytte. Vi ønsker å lage nye arenaer så andre kan delta med sine perspektiver. Det er nok det som er det viktige grepet, tror jeg, sier psykolog Ekelund, som står i spissen for prosjektet sammen med ØP og journalist Kjersti Bache.

En annen arena

De understreker imidlertid at de på ingen måte ønsker at folkevalgte eller de faste «synserne» slutter å være engasjert og ytre sine synspunkter. Poenget er bare at vi trenger nye arenaer også, forbeholdt andre mennesker med andre og nye tanker og ideer.

– Vi er glad for dem som er i den offentlige debatten, selvfølgelig. Men vi vil gjerne ha med de andre også, sier Kjersti Bache.

- Jeg har arbeidet i mange organisasjoner for å fremme balanse mellom deltakerne, sier Ekelund og fortsetter:

Den gode samtalen

Brenner for byutvikling: – Hva slags by vi har lyst til å bo i, hva vi savner og ønsker oss, er et tema som angår alle i Larvik, mener de to.

Brenner for byutvikling: – Hva slags by vi har lyst til å bo i, hva vi savner og ønsker oss, er et tema som angår alle i Larvik, mener de to. Foto:

– I politikken premieres retorikk og utholdenhet. Men når man kommer i en situasjon hvor makten blir skjev, om det er for mange menn og for få kvinner, for mange eldre og for få unge, må man gjøre noe strukturelt for at de som ikke har kommet til, skal få en annen anledning. Enten det er kjønnskvotering eller taletidsregulering.

- Med andre ord: Det nytter ikke å fortsette som før, med samme type talekultur og diskusjoner – når man oppdager gjentatte ganger at enkelte grupper ikke kommer til. Vi vil la ideen om den gode samtalen styre. Derfor vil vi invitere «til bords» på en annen måte, ha andre kjøreregler og søke læring for å gjennomføre neste møte enda bedre, sier Ekelund.

Skal overføres «live»

Bache forteller at det ofte har slått henne hvor mange hun har intervjuet i årenes løp som det ville vært spennende å få med i samfunnsdebatten.

– «Hvor er de?» tenker jeg til stadighet. «Her burde jo han eller hun vært og bidratt med de spennende tankene sine.» Nå vil vi gjøre noe med det og rett og slett invitere disse menneskene inn. Fange opp det de er opptatt av, sier hun.

Forumet har fått navnet «Andre stemmer» og tanken er å tromme sammen til tre møter før sommerferien. Alle i Østlands-Postens lokaler på Fritzøe Brygge.

Ekelund skal lede møtene, der folk kan snakke sammen i grupper, som skal streames live via ØPs nettsider. Første møte blir allerede 26. januar, med tema bydesign.

Bydesign første tema

Det er ingen tilfeldighet.

– Hva slags by vi har lyst til å bo i, hva vi savner og ønsker oss, er et tema som angår alle i Larvik. Jeg tenker spesielt på unge folk som flytter til eller tilbake til Larvik. Hva er det de gjerne skulle hatt med seg? sier Bache.

Les også: Arkitekt Niels Torp ser muligheter for Larvik | ByLab – møtested for byutvikling

Møte nummer to er foreløpig på planleggingsstadiet, men nummer tre skal handle om hvordan de politiske partiene inviterer til deltakelse og rekrutterer nye og ikke minst unge medlemmer.

– Det er viktig at vi alle bidrar til å skape en god politisk kultur og praksis i byen vår, sier Bache og Ekelund.

Artikkeltags