Fra Operaen i Oslo går en promenade langs kaia til Vippetangen. På tuppen ligger Fiskehallen, der fersk fisk kommer inn tidlig på morgenen, og der flere folk har sine kontorer. I første etasje ligger et beskjedent lokale som kalles Kiosken. Helt uten godteri, men en møteplass laget av Aslaug Tveit og hennes stab i LEVA Urban Design.

– Det er viktig å forstå hvordan byen skal utvikle seg helhetlig, sier hun til de 17 ungdommene som er kommet fra Larvik. De er alle med i prosjektet «Vil du være med å endre byen din?» som er et tilbud til ungdom på videregående fra Tor Atle Odberg og Gunnar Ridderstrøm i Citiplan og Larvik kommune.

Hele havneområdet fra Frognerstranda og forbi den nye bydelen Sørenga, skal bli en ni kilometer lang havnepromenade, og Aslaug Tveit og hennes firma LEVA er engasjert for å trekke alle som er involvert sammen.

– Det er ikke så komplisert, sier den engasjerte damen som har en mastergrad i urban design i Danmark.

– Vi må lytte til folk, forstå og tilrettelegge.

Planlegging av nye prosjekter er ofte en lukket prosess folk bare leser om i avisa.

– Men det er en «hel verden» utenfor prosjektet som bør være med, sier hun.

– Foreninger, lag, kulturarrangører, butikker, folk. Få er organisert. Vi jobber med å hjelpe aktørene på utsida til å bli hørt. Det hører sammen. Du får ikke skapt gode byer uten den prosessen.

 

Tenk helhet framfor fysisk design

Selv jobber hun hardt for å endre de lukkede planprosessene. Mottoet til LEVA er: Vi jobber for folk – byen er vårt verktøy.

– Vi må ha fokus på folk, sier hun, og legger til:

– Ikke heng deg opp i design, men folks behov. Det bør være hele fundamentet for selve designet.

Aslaug Tveit viser bilder og forteller om en bydel i Stavanger. Den var sliten, hadde høy kriminalitet, men var samtidig kul, litt som Grünerløkka. Kommunen ville gi den slitne bydelen et levekårsløft.

– Vi begynte med å invitere folk som bodde i den samme gata på middag. Ingen kjente hverandre fra før. Så ba vi dem sette grønne prikker på bilder over bydelen på steder de likte og svarte på steder de ikke likte. Det viste seg at de fleste hadde en negativ sone i midten.

LEVA bestemte seg for å prioritere den delen. Og hva gjorde at folk ikke likte den?

– Folk sa de følte seg utrygge der. Det var mange falleferdige bygg som sto tomme. De ville ha lys.

Dermed snakket LEVA med dem som eide bygningene for å få aktiviteter i byggene. Fast eller midlertidig.

– Vi arrangerte et beachparty i denne delen. Med sand, parasoller og DJ. Det ble en suksess som fikk positiv omtale. Det er viktig for identiteten til folk, sier hun.

 

Hva vil folk ha?

Nå jobber Aslaug Tveit og hennes stab med Oslo havnepromenade. I Kiosken arrangerer de en temadag i måneden hvor ildsjeler med interesse for det aktuelle tema inviteres.

– Aller helst hadde vi lyst til å holde til i en båt som kunne legge til på forskjellige steder langs kaia. Men vi har tre Christiania-sykler som vi bruker til å sykle rundt og prate med folk fra, sier den sprudlende urbandesigneren.

En viktig del av byutvikling, er hva som kan gjøres mens steder er en byggeplass.

– Vi prøver å få til ei midlertidig bystrand ved operaen mot Sørenga. Vi har kontakt med en vinterbadeforening. I Århus har vinterbadeforeningen i sentrum 9.000 medlemmer, sier Aslaug Tveit, som antyder at de har lyst til å sette opp en sauna på strandpromenaden selv om det ikke er planlagt.

 

Enkle hjelpemidler

Kiosken på Vippetangen er et verktøy Leva bruker for at planprosessen skal være åpen. Her står et langbord foran ei diger tavle som viser et grovt kart over havnefronten. På en vegg henger det bilder av masse mennesker.

– Det er ansatte i kommunen som har med havnepromenaden å gjøre. Vi jobber for alle etatene i kommunen, ved å henge opp bilder av dem som er med, blir det mer personlig, sier Tveit.

På veggen henger også en diger papirrull. Ungdommene fra Larvik blir oppfordret til å komme med forslag til hva som kan gjøre promenaden mellom Operaen og Vippetangen mer spennende. De får hver sin to meters papirremse og tusj, og setter i gang.

Tre grupper står opp og presenterer sine forslag på tavla. Om båtutleie, åpen musikkbar, selfievegg, funfacts, flytte ferja som vi har gjort i Larvik, og mulig volleyballbane er bare noen av forslagene de kom fram til på få minutter.

Aslaug og hennes kollega Cecilie sier at det var stas å få besøk av ungdommene fra Larvik, og det ga mersmak å involvere ungdom enda mer framover. De fikk mange gode innspill fra reflekterte unge voksne på veldig kort tid.