– Det er et lavkostforslag fra vår gruppe, sier Jarand Midtgaard, som allerede har snakket med de andre på gruppa om å møtes igjen på tidligere Skomakeren pub oppi bakken for å snakke videre. Akkurat som vi ønsket, se vår oppsummeringsvideo nedenfor!
– Hva kan vi gjøre som ikke krever så mye? Marion Kristensen som driver bruktbutikk i Kongegata står for sånne drypp vi trenger, sier han og fortsetter:
– Ett av stoppene underveis i en av bakgatene, kan være å sette opp ordførerens idépostkasse, som tømmes en gang i uka. Man kan male stien rød for å vise hvor du kan gå, og ha små repro med benker. Kanskje med historier om dem som har bodd i husene rundt tidligere.
Bjørn Ekelund og Østlands-Postens Kjersti Bache oppsummerer det første møtet i Andre stemmer. Ble møtet som vi ønsket? Gikk praten uten at noen fikk dominere? Og hvordan ble det med ideer?
Gruppa mente at noen av de hyggelige stedene i sentrum, er bakgårdene Passagen og Odberggården.
– Vi vil gjøre Larvik til en sykkelby, og se til sykkelbyene København og Amsterdam for inspirasjon, foreslo en annen gruppe. De foreslo et sykkelhotell på jernbanestasjonen, og godt synlig sykkelutleie.
De hadde en idé om at folk kunne donere gamle sykler, som igjen kunne settes i stand, males i friske farger og lånes ut.
Samarbeid og kompetanse
Meningen med Andre stemmer er at samtalen fra møtene skal kunne fortsette videre. En liten gruppe snakket sammen om hvordan butikkene i sentrum kan få det til.
– Mange ting må skje samtidig! Vi må få en boost med flere nye kafeer og butikker i sentrum. Aktivitet avler aktivitet. Vi er sikre på at butikkene må samarbeide og ikke tenke på hverandre som konkurrenter, sa Ingrid Røhme, som var talsperson for gruppa.
Gruppa nevnte muligheten for at gårdeierne kunne gå med på halv husleie det første året. Gårdeierne og politikerne må være med på lag.
– Butikkene i sentrum bør gå sammen om kompetanseutvikling. Ha fadderbedrifter og bli bedre på kvalitetsheving, service og fleksibilitet, mente de som snakket om å få fulle lokaler i sentrum
Vi har bygget klart på papir
Kompetanse var også tema for gruppa som snakket om å samle all formell og uformell kompetanse under ett tak.
– Et kompetansesenter i sentrum der folk kan utvikle ideer, dele, lære, finne, mikse på tvers. Det vil skape gründere og gi læring. Et sted der næringslivet kan henvende seg. Et kompetansesenter for integrering. Som skaper liv i sentrum dag og kveld.
– Vi har faktisk bygget ferdig allerede. Snøhetta har tegnet et flott forslag til Larvik Læringssenter, sa talsmann for gruppa, Bjørn Abraham Bache.
Larvik som studentby fikk sin egen gruppe. Ungdommene i gruppa gikk for å opprette Larvik studentforening for alle studieretninger som er representert i byen. Samt å lage et samlingssted for studenter med flerkulturell kafé og få til et bedre kollektivtilbud for å oppmuntre til uteliv på hverdagene.
Et folkehus
Gruppa som tok for seg ungdomstilbud i byen, ønsket seg et folkehus.
– Det er jo egentlig det pub står for, «public house», forklarte Fredrick Elias Andersen på gruppa.
De var ikke den eneste gruppa som ønsket seg uformelle møtesteder, gjerne drevet på dugnad.
– Vi kunne tenke oss en språkkafé der ungdom fra forskjellige land kan lære hverandres språk, sa Rosalia Kosinska. Og gruppa som snakket om å fylle byens skolebygg med kulturmangfold, var enige.