Ytterst på Vippetangen, i et gammelt havnelager, ligger Snøhettas kontor i Oslo. Temmelig lite glamorøst. Men med fantastisk utsikt til fjord og horisont. På framsiden er det malt mønstre i forskjellige farger, og ungdommene fra Larvik som er med i bydesignprosjektet «Vil du være med å endre byen din?» går forsiktig inn til det verdenskjente arkitektkontoret.

Seniorarkitekt Ingebjørg Skaare tar imot og geleider gjengen gjennom det store, åpne lokalet med små plasposer fylt med vann som dekorasjon i taket. Opp sittetrapper til arkitektenes eneste møterom. Det første hun viser fram, er et foto av en fjelltopp.

– Snøhetta er Norges fjerde største fjell. Vi startet opp i loftsetasjen over det brune utestedet kalt Dovrehallen, og Snøhetta er det høyeste punktet på Dovre. Derav navnet, smiler hun, og legger til at alle arkitektene klatrer til topps på Snøhetta en gang i året.

 

– Vår filosofi er at turen til toppen er en slitsom ferd, akkurat som arkitektur fram mot ferdig bygg. Men når bygget er ferdig, er det verd alt slitet, som å komme på toppen av et fjell.

Ingebjørg Skaare bor i Kjerringvik i et gammelt hus ved sjøen. Hun har vært med å tegne både Operaen, Barcode og Snøhettas forslag til det nye Deichmanske biblioteket i Oslo.

I tillegg har Skaare tegnet et forslag til et nytt læringssenter i Bøkestredet i Larvik. Som utvilsomt ville blitt det mest fantastiske bygget i Larvik. Men hun er like «nedstrippa» som bygget hun jobber i. Enkelt og jordnært forteller hun om det som er bæresteinene i Snøhettas arbeidsfilosofi.

 

Be generous

– Å være sjenerøse, er det aller viktigste for oss. Mot hverandre som arbeidskolleger og i vår rolle i samfunnet. Vi er en stor familie, og dette er rommet vårt. Vi spiser sammen, tenker sammen og tegner sammen. Også i arkitekturen vil vi være sjenerøse. Vi vil bruke arkitekturen som verktøy for opplevelser og samhold, sier hun.

Ingebjørg Skaare viser bilde av Operataket, som hele Larvik-gjengen har besøkt før vi kom til Snøhetta.

 

– Operataket er akkurat like stort som Rådhusplassen. Vi målte opp og ville invitere folk til en opplevelse på operaens tak, sier hun. Selv på en kald vinterdag er det yrende liv på Opera-taket som går helt ned i vannskorpa. Derfra har man fantastisk utsikt til Barcode og den nye bydelen, Sørenga.

 

Latter og nettverk

Det er befriende å høre den seriøse arkitekten snakke om «liberating laughter», om å slippe løs følelser og ikke være redd for å gjøre dumme ting. En god latter mener hun frigjør kreativitet, akkurat som tegning for hånd.

– Vi jobber i prosjektgrupper samtidig som vi ser på hver og en av oss som helt spesielle. Vi sitter så langt fra hverandre i rommet at vi må gå forbi mange kollegaer hver gang vi skal snakke sammen i prosjektgruppa. På den måten ser vi hva de andre holder på med, og kan slå av en prat på veien. På den måten oppstår nettverk.

 

Ingebjørg Skaare forteller også at alle verktøyene de har på verkstedet er med på å påvirke arkitekturen. Hun viser fram bilder av flere bygninger som er preget av at Snøhetta fikk 3D plotting.

 

Å skape undere

– Husker dere Charlie Hebdo? spør hun og får flere nikk.

Det franske satiremagasinet der 12 ansatte ble drept i et terrorangrep  i 2015. Nå tegner Snøhetta det nye avishuset for den franske avisa Le Monde og deres medieselskap i Paris. Med Charilie Hebdo-terroren friskt i minne, har Snøhettas arkitekter lagt bygget som en bro, der en del vender mot Seinen og den andre mot jernbanen. Under «broen» har de laget en offentlig plass som er åpen og innbydende.

– Å skape arkitektur er mer enn å tegne hus. Det må ligge noe bak, en fortelling eller en drøm eller en sammenheng som er større enn huset i seg selv. Prosjektene må gis en merverdi, kanskje endre folks forståelse av sine omgivelser. Da kan arkitektur bli magi, sier Ingebjørg Skaare.

Powerhouse

– Vi holder på med Time Square i New York også, sier Ingebjørg. Selveste Time Square. Det er fire år siden New Yorks myndigheter ga Snøhetta oppdraget med å redesigne 25.000 kvadratmeter på Manhattan. Utgangspunktet var å legge bedre til rette for fotgjengerne, og Snøhettas arkitekter har stengt deler av området for biltrafikk.

– Det grønne skifte er vi opptatt av. Framtidens hus bør være energinøytrale. Vi har tegnet et hus for Brødrene Dahl, et høyteknologisk hus på Ringdalskogen, sier hun.

 

Larvik Læringssenter

Tor Atle Odberg ba Ingebjørg Skaare vise fram tegningene av forslaget til et nytt læringssenter i Larvik også. Hun forklarte hvordan de hadde hatt work-shop med Norskskolen, Verket og Voksenopplæringen, og så tegnet senteret etter de behovene som kom fram i samarbeid med de potensielle brukerne.

 

Skaare forklarte hvordan hun ville trekke Bøkeskogen inn i sentrum via en bred spansketrapp fra skogkanten bak og la selve bygget bestå av mye vinduer, grønne terrasser og trepanel som speiler Bøketrær. Og hvordan bygget skulle være åpent og skape masse liv i sentrum.