Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5ANMELDELSE: Glitrende og språksterk krim

Artikkelen er over 6 år gammel

Bokanmeldelse

Ingebjørg Berg Holm: «Stjerner over, mørke under»

Kriminalroman 234 sider Schibsted Forlag

Med «Stjerner over, mørke under» leverer Ingebjørg Berg Holm en glitrende og særdeles moden debutroman, en krimroman som med sin annerledeshet ruver i en sjanger som de senere tiårene har frambrakt en rekke suksessforfattere her til lands. Berg Holms roman føyer seg ikke inn i rekken av spenningssitrende og bloddryppende historier fra samtiden. Den er i stedet en stemningsfull, nesten lavmælt historie hvor handlingen er lagt til bygdemiljøet i Holmsbu i Hurum i 1875. Her blir en mann funnet fredfullt anbrakt på en lysning i skogen, men med bakhodet knust og blodig. «Nylensmannen» Thomas Tinnvik står overfor sin første drapssak. Den drepte viser seg å være Lars Holte, som reiste til Canada flere år tidligere. Hvorfor er han kommet tilbake? Hvorfor er han blitt drept – og av hvem?

Thomas Tinnvik begynner å nøste i historien og løser selvfølgelig mysteriet til slutt. Men romanen dreier seg ikke så mye om drapshandlingen. Her trekkes vi i stedet inn i en engasjerende fortelling om forhold mennesker imellom og ikke minst om overtro og folketro – en verden der byttinger, tusser, underjordiske og annet skrømt danner bakgrunn for folks oppfatninger.

Ingebjørg Berg Holms store styrke er språket. Dette behersker og håndterer hun med glans – og på en måte som langt overgår flere av hennes mer meritterte kolleger i sjangeren. Som krim betraktet blir historien litt vel marginal og burde hatt litt mer tempo og framdrift. Akkurat det kan hun kanskje forbedre ved neste korsvei. For vi får forhåpentlig høre mer fra Thomas Tinnvik i årene framover.

Kommentarer til denne saken