Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6CD-anmeldelse: Nordheim i «ekstrem surround»

Artikkelen er over 14 år gammel

Arne Nordheims musikk er i vinden for tiden. Cikada Duos strålende klangfulle tokninger av Larvik-komponistens musikk i «Extreme Surround sound» befester hans stilling.

Cikada Duo - «Nordheim». Arne Nordheims «Colorazione», «Fem Kryptofonier», «Link» og «Den første sommerfugl» framføres av Kenneth Karlsson, synthesizer, Bjørn Rabben, slagverk, Åke Parmerud, elektronikk, og Elisabeth Holmertz, sopran. Utgitt på musikkmerket «2L». Produsent: Morten Lindberg. Platen lanseres onsdag 23. mai.

Arne Nordheim er klang-komponisten framfor noen, og på platen fra Cikada Duo formelig strømmer det over av spennende klager innrammet i fyrig teknikk og storslagen musikalitet. Dramatiske musikalske rom skapes om kapp med sarte uttrykksformer, og det frambringes nydelige melodiske stemninger i sofistikert uttrykk.

På platen presenterer Cikada Duo, som består av Kenneth Karlsson, synthesizer og Bjørn Rabben, slagverk, sammen med Åke Parmerud, elektronikk, og Elisabeth Holmertz, sopran, Arne Nordheims musikk på en særdeles gjennomført og fullendt måte. Perfeksjonistisk til fingerspissene og strålende vakkert.

Det er verkene «Colorazione», «Fem Kryptofonier», «Link» og «Den første sommerfugl» som presenteres på innspillingen som er gjort i såkalt «Ekstrem surroundlyd». Teknikken skaper monumentale og antifonale uttrykk, henter fram og synliggjør fantastiske detaljer i musikken, og gjør musikkopplevelsen intens. En mangfoldighet skapt av elektronikk i kombinasjon med akustiske elementer og den menneskelig stemme gir følelsen av fornyelsen og storheten i musikken.

Vakrest på platen er kanskje den stillfulle tolkningen av Nordheims «Den første sommerfuglen» til tekst av Henrik Wergaland. Svært vakkert melodiøs og med ledsagende klangfarger som stråler av sommer og varme. Nydelig framført av Elisabeth Holmertz i et arrangement fra gruppen selv som neppe kunne vært gjort bedre.

Framføringen på platen, hvor musikken ikke er nyskrevet men neppe lyttet til i samme intensitet tidligere, viser at pioneren Arne Nordheim har klart å overleve sin pionertid og befestet sin plass som en av vår tids største komponister. Musikken er nydelig og inspirerende, framførelsene superbe, og uttrykket rett og slett fantastisk.

Det er lenge siden Arne Nordheims musikk fortjente betegnelsen eksperimentell. Denne platen viser tvert imot at Nordheims fantastiske klangverden er etablert og hører framtiden til. Denne platen kan anbefales på det varmeste. Den har framtidens musikk og framtidens musikere.