Terningkast 4: En forestilling helt på det jevne

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Se video fra forestillingen.

DEL

Styrvoll Ungdomslag bød i går kveld inn til sin årvisse 5. dagsfest på Breidablikk. Brakka var stinn, lardølingene var festklare, men vorspielet levde ikke helt opp til forventningene. Det var som vanlig intet å utsette på innsatsen til skuespillerne fra Styrvoll Ungdomslag, men materialet, farsen «Barneskrik og uvennskap», burde kanskje gått gjennom kjøttkverna noen ganger til, for å bruke en høytidsriktig metafor.

For selv om dette vitterlig er ei farse, kan det være greit at handlingen ikke er så innviklet at den er vanskelig å følge, og at ikke så mange av de komiske poengene er av den aller billigste sorten. Tematikken er også av det velprøvde og godt brukte slaget; gårdsovertakelser, menns latskap, gamle kjønnsrollemønstre, svindel og boblende kjønnsdrift med tilhørende uklare farskap, er ikke noe en akkurat velter av stolen av å bli konfrontert med.

Stykket er plassert på et udefinert sted på den norske landsbygda, og mangelen på lokale referanser er en svakhet ved «Barneskrik og uvennskap». Forviklingene er mange, kanskje tidvis i overkant tallrike, og dreier seg hovedsakelig om graviditeter og et oppfinnsomt forsøk på å svindle myndighetene for barnetrygd.

Publikum småler stykket igjennom av de godt skrevne, men ofte banale, poengene, men ensemblet klarer ikke å lokke fram de virkelig store latterbrølene.

Innsatsen til skuespillerne er forestillingens lyspunkt. Alle aktørene går energisk til verks, og de utviser stor spilleglede og god kommunikasjon med publikum. Især bør Joakim Agledals komiske tolkning av den yndige, gravide og beskjeggede Ebba-Bibbi nevnes; det er forestillingens høydepunkt.

Skal en dog kritisere skuespillerne for noe, så må det være for språket. Særlig knoter de yngste aktørene på scenen mye, og de spredte forsøkene på god og bred lardalsdialekt virker dermed kunstig påtatte. Dette bør anses som et tap for et skuespill som er en del av en så stolt lokaltradisjon som 5. dagsfesten.

Se video.

Artikkeltags