Terningkast 3: Høstgrått fra Eikemo

Ute med CD: Jon Eikemo har gitt ut Wildeveys dikt på CD. Vår anmelder har gitt den tre på terningen.

Ute med CD: Jon Eikemo har gitt ut Wildeveys dikt på CD. Vår anmelder har gitt den tre på terningen.

Artikkelen er over 8 år gammel

Herman Wildenvey kjenner vi først og fremst som sommerens dikter.

DEL

De mørke skyene på sommerhimmelen har skuespiller Jon Eikemo tolket og gitt ut på CD. Resultatet er dessverre høstgrått.

Herman Wildenveys dikt står klokkeklart for seg selv. De tåler også godt å bli tonesatt. Noe ikke minst Kristin Solli Skøien viste med sin CD, «Jeg synger min sang for vinden» fra 1990, og Staverns egen tonekunstner, morten Bjørgan, har vist.

Jon Eikemo har etter sigende en gang fått som oppgave fra Gidsken Wildenvey å formidle noen av mannens gråtonede dikt.

Og det er mye melankoli og tristhet i Eventyr til Ellen, Den angrende og Kjærlighet. Alle formidlet av toner fra Ketil Bjørnstad og Morten Bjørgan, med god hjelp av dyktige musikere som Paolo Vinaccia, Bendik Hofseth, Alfred Jansson og Anders Aarum.

Men det er Jon Eikemo selv som glipper. Sangstemmen er veik, formidlingsevnen uten innlevelse og det hele virker både forutsigbart og dårlig planlagt.

Harde ord, ja vel! Men av en så erfaren skuespiller med så mange vellykkede produksjoner og tolkninger bak seg, hadde jeg forventet mer.

At Eikemo selv har et vestlandsk tonelag som basis i sitt eget språk, taller heller ikke til formidlerens fordel. Wildeveys språk er propert riksmål, og Eikemo når aldri langt nok innenfor tekstene til å gjøre dem troverdige.

«Men stundom kan dog solen skinne», og både i «Den angrende» og Nocturne glimter han til.

Innslaget på CD-en «I tanker», varsler en fløyelsmyk tolkning av et av Wildenveys mest kjente dikt. Det brister med Jon Eikemo, og med all respekt ¿ jeg hadde ikke hatt noe imot å høre Marit Larsen tolke nettopp dette diktet i den silkemyke innpakningen.

Men det får bli en annen skål.

Artikkeltags