Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Klanglig fullendt fra Nystedt

Artikkelen er over 16 år gammel

Kornestor Knut Nystedt fylte 90 år 3. september. På platen «Immortal Nystedt» hylles han gjennom verker som viser hans storhet som skaper av vokal monumentalitet.

Ensemble 96 og dirigent Øystein Fevang presenter Knut Nystedts korverk på en uvanlig intens og klangfull måte. Nydelig i fraseringsteknikk og gnistrende godt i musikalsk fargelegging. Seks satser (prayers of Kierkegaard), som var et bestillingsverk til Det Norske Solistkor, Salve Regina, som bygger på Maria-antifon fra middelalderen og ikke minst hans nydelige «Immortal Bach». Alt i en gjennomført og svært så vakker framføring.

Det er i første rekke klangfullheten og den intense vokale formidlingen som kjennetegner Knut Nysteds verker. Intrikate musikalske oppbygginger i grenselandet til modernisme, og en komposisjonsteknikk som utnytter koret til det fulle, setter krav og klarer å skape musikalsk fargelegging. På denne platen noe av det mest monumentale fra Nystedts hånd med monumentale klangidealer.

Jubileumsplaten til Knut Nystedt har blitt en musikalsk nytelse å lytte til både på grunn av komponistens enestående vokalmusikk og strålende framførelse fra Ensemble 96. Platen er stor i musikalsk innhold, enkel men storslagen å lytte til, men ikke minst vakker. Platen, spilt inn i «Super Audio Cd 5,1 surround + stereo» gir mulighet til en ekstra storslagen opplevelse dersom du musikkanlegg som innfrir. Eller får du uansett en koropplevelse du sjelden har hørt maken til.