Pilegrimsreise på flere plan

Artikkelen er over 10 år gammel

Endelig foreligger Paulo Coelhos aller første roman på norsk. «Pilegrimsreisen» ble utgitt allerede i 1987, og ledet opp til forfatterens verdenssuksess med «Alkymisten», som ble en bestselger også i Norge.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Ikke alle Coelhos senere bøker har vært av samme klasse som braksuksessen «Alkymisten». Sett i lys av det, er det faktisk litt underlig at ikke debutromanen «Pilegrimsreisen» har kommet på norsk tidligere. I denne romanen finner man nemlig mange av de kvalitetene som bare noen år senere skulle gjøre den brasilianske forfatteren verdenskjent.

«Pilegrimsreisen» er på mange måter historien om en reise på flere plan. På det ytre plan dreier det seg om en pilegrimsvandring langs den legendariske pilegrimsveien fra Frankrike til den spanske byen Santiago de Compostela. I rundt 1.000 år har pilegrimer vandret denne leden, smykket med kamskjell som symbol på sin pilegrimsstatus. I våre dager har pilegrimsvandringen til den hellige Jakobs grav i Compostela blitt en populær foreteelse også for mange nordmenn.

«Pilegrimsreisen» tar utgangspunkt i Paulo Coelhos egen vandring på den berømte pilegrimsveien for drøyt 20 år siden. Jeg-personen må gå pilegrimsveien for å høste lærdommen som skal gjøre ham verdig til «mestersverdet» i brorskapet har er en del av. Med seg har han en veileder som lærer ham forskjellige øvelser som bringer ham på en reise i sitt eget indre.

Coelho står fram som en engasjert og inspirerende forteller. Med innlevelse skildrer han jeg-personens dype søken i sitt indre, og erfaringene og svarene som på mange måter skulle danne grunnlaget for forfatterens egen filosofi - tanker som han senere har delt med millioner av lesere verden over. For Paulo Coelhos bøker er oversatt til 62 språk, og har solgt i mer enn 80 millioner eksemplarer.

Uten å gå dypere inn i handlingen, kan vi røpe at den innsikten som forfatteren ønsker å formidle først og fremst er at det ekstraordinære og det storslåtte er det vi alle bærer i oss, og som er å finne i livet til folk flest. Den som vil søke etter det ekstraordinære i seg selv, må gå den veien som vanlige folk går. Det er på den veien man kan nå sine mål og få sine drømmer oppfylt.

For Coelho selv ble «Pilegrimsreisen» oppfyllelsen av hans 20 år gamle drøm om å bli forfatter. Selv om boken kommer sent til hans norske leserskare, kommer den godt. Dette er en roman som ikke bare er en nytelse å lese - den gir i tillegg viktig bakgrunn for forståelsen av Coelhos forfatterskap.

Artikkeltags