Proppfull farse i Lardal

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Les anmeldelsen og se bildeserie.

DEL

Årets skuespillpremiere under den tradisjonelle 5. dagsfesten i Styrvoll, var en overlesset farse med noen glitrende rolletolkninger.

Det er en godt innarbeidet tradisjon med 5. dagsfest og premiere på et skuespill i regi av Styrvoll ungdomslag. Gjennom årene har teaterfolket i Lardal gitt til kjenne eminente skuespillerferdigheter, noen vanvittige rolletolkninger og mye humor. Stykkene som er spilt har ofte overrasket og ved et par anledninger har helt nye bekjentskaper dukket opp på scenen.

Så også i år. Med valget av vestfoldingen Tom Bøyesen (kjent fra Lattergal og Hoys) som forfatter, presenterte ensemblet i år farsen «I Hytte og Pine».

Her var mannen (Øyvind Jonassen) og fruen (Sylvia Gimle) kommet i en knipe. Mannen hadde kjøpt hytte av hytteeier (Geir Egil Våden) som dessverre led av narkolepsi og virket mer død enn sovende. På let etter de svarte pengene som var sendt som betaling, viklet paret seg inn i løgner, oppspinn og motsigelser, ettersom de traff den ene etter den andre.

Her dukket hytteeierens sønner opp, tvillinger, spilt av Lars Johan Røsholt. En virrete nabo (Ove Røsholt) og en jente bestilt gjennom annonse (Jeanett Langmo). Motsetningene og forklaringene var mange underveis og forvirringen bortimot total mot slutten. Men ikke alt ender like godt.

En farse i skuespillets form skal være proppfull av hendelser, forviklinger og forvirringer. Kanskje har Bøyesen i sin tekst lagt inn litt for mye her. Kanskje var det bare fraværet av en pause. Noe gjorde i alle fall at man satt igjen med følelsen av at dette ble litt for mye av det gode. Litt for mye unødig tekst eller litt for mye handling.

Det igjen satte sitt preg på rolletolkningene til flere av aktørene. Det ble ikke gitt nok rom for å leve rollene ut for enkelte.

Unntaket var definitivt Kjetil Styrvolds rolle som advokat. En hysterisk morsom og vanvittig god figur som sannsynligvis kunne klart seg godt nesten helt alene i en annen sammenheng. Kjetil Styrvold spilte ut en overfølsom og pirkete advokat med en mengde innlagte og til dels skjulte følelser for dette og hint. En stor opplevelse for publikum.

Også Ove Røsholts rolle som nabo ga en fin opplevelse, selv om vi har sett han i samme karikatur og i de samme klærne før. Kanskje er det den ultimate lardølingen på scenen han presenter. Vi har sett han før og vi regner med å se han ved flere anledninger. Samme figur og samme person. Noe kan godt gjentas i flere sammenhenger med hell.

Også Sylvia Gimle, som fruen på jakt etter penger, fikk spilt ut en karakter med det lille ekstra. De andre aktørene fikk dessverre ikke mulighet til å vise sine figurer på lik linje med de nevnte.

Kanskje var det ikke plass til det i en så til de grader hektisk farse.

Artikkeltags