Stiftelsen Tolleroddens planer har fått motstand. Det var forventet. Men argumentasjonene er interessante og handler i det vesentligste om kunnskapsløshet og vrangvilje. Arbeidet som er gjort i Colin Archers barndomshjem får skryt, men man burde holde seg innendørs? Bedreviterne i Larvik Byutviklingsforum kan fortelle oss at en passiv attraksjon ikke vil skape synergier rundt seg.

Vet Larvik Byutviklingsforum hva profilering er? Hva slags identitet mener dere Larvik bør ha? Bøkebyen? Er det kanskje her uenigheten har sitt utspring? Jeg mener Larvik bør profileres som sjøfartsby, og diamanten i byens smykkeskrin heter Colin Archer! Markeringen slik den er foreslått er genial, nettopp fordi den er annerledes. Kristusfiguren på Corcovado i Rio de Janeiro trekker ikke turister, men den har bidratt til å gi byen en identitet, og det er nettopp identitet en del av oss ønsker å oppnå med denne «sjøudyktige båten for fulle seil», eller «fantom» som statsviter Askløv kaller den. Han om det.

Statsviteren vil ha flere restauranter langs strandpromenaden og byster av byens æresborgere og kioskeier Alhild? Ikke vanskelig å være enig i noen andre av hans synspunkter, men han kunne godt ha droppet samfunnsundervisningen i slutten av sitt innlegg og påstanden om at «vi har en gullgruve i 800+ meter Strandpromenade tilgjengelig for båter, tapas, meze, espresso og vanilje». Har vi det?

Larvik har en svært innholdsrik Hall of Fame, langt flere enn andre byer det er naturlig å sammenligne seg med. Men poenget er: Vi er en by tuftet på sjøfart. Vi har noe ingen andre byer har. Vi har Colin Archer, verdens største og mest kjente båtdesigner og – bygger. Må virkelig en god idé avlives fordi den ikke passer inn i Byplanen?