Jeg tenker på planene om Colin Archers Stavanger i full størrelse i en 18 meter høy glassmonter på Tollerodden, – for fulle seil.

Vi kan for første gang få til noe som syns, blir sett, lagt merke til – noe som skiller seg ut – for å hylle mannen som er mer kjent ute i verden enn i Larvik. Kanskje ikke så kjent i Ulan Bator, men overalt hvor det er båter og båtfolk. Colin Archer er ikke bare kjent som stifteren av Redningsselskapet, KNS, Larvik Seilforening og bygging av ishavsskuta Fram, – det er bare i Norge. I resten av verden er han «mesteren» – designeren bak de berømte spissgatterne – verdens mest kjente – læremesteren, – et begrep!

Jeg tenker på «bladfyker» og folk fra Larvik som er ute i verden og lar seg begeistre av annerledeshet, som har vært i Barcelona og sett Gaudis arkitektur; Casa Mila, Casa Batllo og Segrada Familia, eller sett Operabygget i Sydney, eller Kristusfiguren på Corcovado i Rio de Janeiro, eller London Eye, det 135 meter høye pariserhjulet i London, eller kanskje Picasso/Nesjars Sylvette i Kristinehamn? « Vel og bra det, men her vil vi ha det som det er, og som det var»?

Noen av oss husker godt forrige gang det var snakk om noe som kunne bli sett på avstand. Nå er det nesten på`n igjen. Nils Torp og Tolleroddens venners plassering der slippen var, og restauranten er i dag, er den perfekte og korrekte plassering. La oss ikke skusle bort denne muligheten, la oss gjøre noe som kan bidra til å gi oss en identitet som sjøfartsby – hjembyen til selveste Colin Archer – verdens desidert største og mest kjente båtdesigner.