En engasjerende skoledebatt etterfult av valgtorg mandag, fikk 1301 elever til å avgi stemme i kantina tirsdag.

Onsdag ble resultatet klart, og det viser at Arbeiderpartiet fremdeles er skolens største parti med en oppslutning på 23,2 prosent. Ved skolevalget i 2017 fikk de 29,6 prosent av stemmene, skriver Thor Heyerdahl vgs. i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Det er litt som å melde seg på Ex on the Beach, og så blir du overrasket over at eksen din dukker opp

Ap og Høyre mest tilbake

Arbeiderpartiet og Høyre de partiene med størst tilbakegang. Høyre tapte mest sammenlignet med valget i 2017. Med en reduksjon på 11,6 prosentpoeng, fikk partiet 7,8 prosent oppslutning blant elevene på THVS.

De partiene med størst fremgang var Frp som økte sin oppslutning fra 10,2 prosent i 2017 til 14,7 prosent i år, mens Rødt økte fra 4,3 prosent til hele 10 prosent oppslutning i år.

Arbeiderpartiet og SV fikk til sammen 36,3 prosent av stemmene, mens Høyre og FrP fikk til sammen 32,5 prosent. Rødt styrket sin posisjon og sosialistisk side kan sies å være valgets vinnere.

De små skaper interesse

Sentrumspartiene og de «grønne alternativene» MDG, Venstre og Senterpartiet fikk til sammen 27,8 prosent av stemmene og økte sin oppslutning med fem prosentpoeng.

− At de mindre partiene gjør det godt i et skolevalg, er ikke unormalt. Partiene fronter gjerne enkeltsaker og er tydeligere i budskapet sitt. Det skaper interesse hos ungdommen. Ungdommens klima- og miljøengasjement kommer til uttrykk i større oppslutning for sentrumspartiene MDG, Venstre og SP, sier Kari Anne Nilsen, valgansvarlig ved THVS, i pressemeldingen fra skolen.

Resultater etter skolevalget ved THVS:

 

Skolevalgene er en form for prøvevalg på videregående skoler. Valgene er ment til å vekke politisk interesse og engasjement blant ungdom og øke kunnskapen om den demokratiske prosessen.