Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiets holdning til innleie av kommersielle aktører

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2018 leverte Larvik kommune 98 % av tjenestene ved hjelp av kommunalt ansatte og i egenregi, Det er derfor ingen grunn til å påstå at AP har endret holdning til innleie av arbeidskraft.

I ØP i dag er det en artikkel om bruk av private omsorgsaktører der Gulla Løken stusser over APs holdning til innleie. Det framstilles også som om formannskapet bak lukkede dører hadde en prinsipiell diskusjon om innleie av arbeidskraft.

Faktum er at det lukkede møtet dreide seg om enkeltsaker der pårørende har krevd at tjenestene som ytes skal gis av kommunalt ansatte også i de tilfeller der kommunen ikke har den kapasiteten og/eller kompetansen som skal til for å yte en god og forsvarlig tjeneste. Arbeiderpartiets holdning er at i slike tilfeller kan det benyttes både ideelle og private aktører for å sikre at det blir gitt forsvarlige tjenester innenfor lovverket som er gitt.

I samme artikkel oppgis det at kommunen brukte 33 mill. kr. på private aktører 2018. Dette er bruttotall og gjelder for hele helse- og omsorgstjenesten. De reelle tallene, etter tilskudd fra staten, er nettobeløpet 22 millioner kr. Det er rett i overkant 2 % av budsjettet på ca 1 milliard for hele tjenesteområdet i helse -og omsorg.

Når så helse og omsorgstjenesten i 2018 leverte 98 % av tjenestene ved hjelp av kommunalt ansatte og i egenregi, er det ingen grunn å påstå at AP har endret holdning til innleie av arbeidskraft.

I APs program for de neste fire årene står det følgende: «Vi skal satse på kommunens egne ansatte, innleie skal benyttes i så liten grad som mulig» og «Helse og omsorgstjenester skal drives av kommunen eller ideelle organisasjoner, ikke av kommersielle aktører».

Kommentarer til denne saken