Ærlig talt, hvor mange skilt er et liv verdt?

SIKKERHET: Sett opp flere skilt langs Revstien, der behovet dukker opp hvert år, skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen.

SIKKERHET: Sett opp flere skilt langs Revstien, der behovet dukker opp hvert år, skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For to år siden druknet 12 år gamle Roaa da hun badet ved Revstien. Det hele var en tragisk ulykke. Etterpå ble det en stor diskusjon om at mange innbyggere i Larvik har for dårlige kunnskaper om Lågens enorme krefter.

Bare to år senere virker det som om alvoret er glemt.

Hvert år forandrer Lågen på forholdene ved sitt utløp. I min ungdom var det alltid spennende å se hvordan Hvittensand så ut til sommersesongen. Noen år kunne det være Norges beste arena for sandvolleyball, med plass til bane etter bane. Andre år skjønte vi raskt at det ble trangt om plassen selv for badehåndklær.

Mange fikk ikke lov å dra hit, på grunn av sterke strømmer i vannet.

I år har det dukket opp flere nye badeperler langs bredden på den andre siden; nydelig sand det er fristende å slenge seg ned på, og når det blir for varmt, ta en dukkert. Hvittensand ligger også der i all sin prakt. Nå bader nye familier rett ved utløpet av Lågen igjen. Barnefamilier som trolig ikke kjenner til kreftene i en av Norges største elver.

Det gjør meg forbannet og provosert når både Larvik kommune og Larvik Havn sier at de ikke vurderer å sette opp skilt ved de nye badeplassene, blant annet med følgende begrunnelse: « Spørsmålet er jo hvor mye det skal skiltes også, blant annet av hensyn til naturen. Der det er mye folk, der vurderer vi skilting».

Et annet argument er at for mange skilt og advarsler vil ha motsatt effekt – at folk ikke legger merke til hva som står. Den kjøper jeg heller ikke. Hvis du er et sted for første gang, er i hvert fall mitt inntrykk at du følger med på skiltene om advarsler.

Er menneskeliv mindre verdt enn naturopplevelsen? Vil du som turgjenger slutte å bruke Revstien og Elvestien dersom det kommer opp flere skilt hvor det advares om strømmer?

Om så kommunens ansatte og Larvik Havn skal ta opp og ned skiltene hver eneste vår og sommer, ja flere ganger i løpet av sesongen, burde det være et minimalt problem sett opp mot risikoen for å miste nye menneskeliv.

Hva med alle dem som eventuelt rusler en tur når de venter på SuperSpeed, har lyst på et bad, men ikke kjenner lokale forhold i Larvik? Hvis det skulle skje noe, vil det være utrolig dårlig Larvik-reklame når det viser seg at kommunen ikke ville sette opp flere skilt – av hensyn til naturen.

Det har allerede vært flere alvorlige drukningsulykker i Norge så langt i 2020, og norske svømmehaller har vært stengt hele våren. Barn og unge har ikke kunnet følge svømmeopplæring og bli tryggere i vann. Kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet – fra Larvik – var i midten av juni bekymret for «korona-sommer» etter mange drukningsulykker i mai og juni.

Heldigvis har vi i Larvik vært spart, men det er mange flere som skal være hjemme i årets sommerferie, og det betyr at faren øker. De som skal bade bør få vite hvor det kan være farlig.

I all anstendighets navn, og til minne om den blide og glade jenta Roaa (12) – sett opp flere skilt om Lågens farlige strømmer.

Nyhetsredaktør i Øatlands-Posten, Henning Rugsveen ØP-ansatt

Nyhetsredaktør i Øatlands-Posten, Henning Rugsveen ØP-ansatt Foto:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.