18. november er olje- og energiministeren invitert til et frokostmøte på Grand Hotel. Det er Larvik Næringsforening og Østlands-Posten som sammen arrangerer møtet. Påmelding må man gjøre i forkant av møtet, på næringsforeningens hjemmeside.

– Denne frokosten er åpen for alle som representerer en lokal virksomhet. Vi har ikke invitert til dette møtet for å sette statsråden til veggs for manglende strømstøtte, slik som vel var tilfellet under folkemøtet i Bølgen for en stund siden. Vi er først og fremst ute etter å høre hva han og regjeringen tenker om framtida. Det som er litt viktig å ha med seg, er jo at de høye kraftprisene kommer neppe til å gå helt over med det første, sier Tore Hansen i næringsforeningen og fortsetter:

– Virksomhetene må forberede seg på en varig høyere kraftpris. Derfor er vi opptatt av hvordan vi best mulig tilrettelegger for det. Forskjellige typer støtteordninger og strømsparingstiltak. Her kan man for eksempel gjøre mange justeringer slik at ordningene favner bredere i næringslivet. Den støtteordningen vi har nå treffer relativt dårlig, det må man kunne si.


LES OGSÅ: Tjølling-jenta Mathilde er en viktig delegat i Egypt: – Dette har engasjert meg hele livet

Frykter energikostnader mest

Larvik kommune har nylig foretatt en uformell undersøkelse blant næringsdrivende i Larvik. I undersøkelsen var det mulig å avgi flere svar. Av de 59 bedriftene som svarte, var det 73 prosent som anså at økte energikostnader ville bli blant de største utfordringen for deres bedrift framover. Etterfulgt av redusert etterspørsel og økte råvarepriser, henholdsvis 58 og 36 prosent.

En annen undersøkelse, med 127 respondenter, foretatt av næringsforeninger i Vestfold og Grenland, viser at over 62 prosent av bedriftene hadde over hundre prosent økning i strømprisene første halvår i 2022. Økningen er enda høyere i dag.

Ved spørsmål om hvorvidt virksomheten står i fare for å gå konkurs i den situasjonen vi nå står i, er resultatene både fra undersøkelsen til Larvik Næringsforening og foreningene i Vestfold og Grenland sammenfallende: Der svarer seks prosent av bedriftene, ja eller ikke usannsynlig at det kan skje.

LES OGSÅ: Det ble aggressiv stemning i storsalen: – Du har ikke skjønt en dritt, det blir ingen neste generasjon

Sendes på op.no

Hele frokostmøtet kan du få med deg på op.no. Det er ansvarlig redaktør i Østlands-Posten, Eirik Haugen, veldig godt fornøyd med.

– Vi ser at det er mange spørsmål fra mange som driver med næring i Larvik og mange av de svarene har statsråden som er ansvarlig for området. Derfor spurte vi om statsråden kunne komme til Larvik og det svarte han ja til. Jeg er veldig glad for at vi kan samarbeide med Larvik næringsforening om dette og at vi kan sende hele møtet direkte på op.no.

– Jeg tror at mange er interessert i å høre hva slags løsninger regjeringen har på utfordringene for næringslivet i Larvik og over hele landet. Vi ser i Larvik at mange bedrifter sliter og at frustrasjonen er stor, her kommer det en statsråd som kan si mye om hvordan regjeringen vil hjelpe bedriftene i en tid med høye strømpriser. Jeg håper mange får noen svar, sier Eirik Haugen.